Moslim-terroristen dreigen met acties bij bezoek paus

De radicale moslim-organisatie Abu Sayyaf, die actief is in het zuiden van de Filipijnen, is volgens de politie van plan katholieke geestelijken te ontvoeren wanneer paus Johannes Paulus II volgende week in het land is....

REUTER; AFP; AP

AFP, Reuter, AP

MANILLA

In de hoofdstad Manilla zal de politie tijdens het pausbezoek van 12 tot 16 januari worden versterkt met tienduizend man. De regering heeft haar buitenlandse ambassades een lijst toegestuurd met de namen van meer dan honderd personen wie in deze periode een visum voor de Filipijnen moet worden geweigerd.

De groep Abu Sayyaf, wier aanhang door de autoriteiten op zeshonderd man wordt geschat, heeft de afgelopen twee jaar herhaaldelijk aanslagen gepleegd op kerkgebouwen en geestelijken. Nog vorige week heeft de groep een dorpshoofd en zijn zoon onthoofd.

Volgens een zegsman van het islamitische Moro Nationaal Bevrijdingsfront zijn meer dan duizend dorpelingen op Basilan, meest katholieken, daarna op de vlucht geslagen. De Moro-woordvoerder riep het Filipijnse leger op Abu Sayyaf zo snel mogelijk te 'verpletteren'.

Het Moro-front, de grootste islamitische verzetsorganisatie in de overwegend katholieke Filipijnen, voert vredesonderhandelingen met de regering.

Het Filipijnse leger zette vorig jaar al een groot offensief in tegen Abu Sayyaf, maar slaagde er niet in de terreurgroep geheel uit te roeien. Volgens de politie versterkte de organisatie haar gelederen sindsdien met figuren uit de wereld van de misdaad. De angst voor de fanatieke moslims is zo groot dat er volgens de aartsbisschop van Basilan nog maar vijf katholieke priesters op het eiland zijn achtergebleven.

In Muntinglupa, een voorstad van Manilla, zijn 59 gevangenen sinds dinsdag in hongerstaking. Ze willen de aandacht van de paus trekken, in de hoop dat deze bij president Ramos om hun vrijlating zal vragen.

De hongerstakers, die zijn veroordeeld voor moord, roofovervallen, brandstichting en illegaal wapenbezit, beschouwen zichzelf als politieke gevangenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden