Moslim-guru pakt Rotterdam in
Geen woorden maar daden, is het officiële motto in Rotterdam. Er wordt wat afgebabbeld over integratie: kost wat, maar dan heb je ook niets.
Rotterdam is een stad van geen woorden maar daden. Daar is de afgelopen jaren onder de bestuurders kennelijk verandering in gekomen. De daden van de gemeente Rotterdam zijn in ieder geval weinig krachtig.
Ze bestaan eruit dat men anderen inhuurt om woorden te spreken. Zo werd de omstreden moslim Tariq Ramadan aangetrokken als gasthoogleraar Identiteit en Burgerschap aan de Erasmus Universiteit. Rotterdam bekostigt de leerstoel zoals de stad Ramadan ook betaalt voor het uitvoeren van zogeheten ‘integratieopdrachten’.
Dialoog
In totaal werd in 2 jaar voor het hele gebeuren 1,2 miljoen euro in Ramadan geïnvesteerd. Waarom? Ramadan voert voor Rotterdam ‘de sociale dialoog’. Met wie? Met Rotterdammers. Wat is een sociale dialoog? Dat is wat Ramadan daar in Rotterdam voor veel geld schijnt te voeren.
Na aankomst in de stad zonder hart, ging Ramadan van maart tot en met juni 2007 op een door de gemeente georganiseerde stadstour. Hij sprak met organisaties van migranten over burgerschap en integratie en over de vraag hoe het standsburgerschap gerealiseerd kon worden.
Stadsbabbelaars
Trots presenteerde de gemeente een verslag van deze onderneming. In dit kleurige cahier is ook een interview te lezen met de inmiddels afgetreden Groen Links wethouder Orhan Kaya. Volgens hem is uit de stadstour van Ramadan duidelijk geworden dat ‘wat er nu in Rotterdam gaat gebeuren de gemoederen van de burgers bezighoudt’. Dat was wel een erg mager. Burgers willen gewoon weten wanneer er een daden komen in plaats van stadsbabbelaars, dat is de conclusie die Kaya had moeten trekken.
Op de vraag of de stadstour had opgeleverd wat werd beoogd, antwoordde Kaya: ‘Sinds bekend werd dat Ramadan een leerstoel ging bekleden aan de Erasmus Universiteit en een opdracht had van de stad Rotterdam, zijn er met regelmaat artikelen over hem verschenen in Nederland. Het is duidelijk dat hij er nu is. Ramadan is in Rotterdam.’
Onduidelijk
Waarom Rotterdammers nu precies met dit bereikte doel blij zouden moeten zijn en wat dit met de ontwikkeling van stadsburgerschap in de havenstad te maken zou hebben, heeft Kaya helaas nooit uitgelegd.
De evaluatie door Burgemeester en Wethouders van het project Tariq Ramadan die eind december vorig jaar werd gemaakt, is nauwelijks uitgebreider. Ramadan nam de afgelopen 2 jaar deel aan 59 bijeenkomsten waar in totaal 3000 Rotterdammers op afkwamen. Naast zijn werk op de universiteit schreef hij een rapport over educatie en een voorwoord bij een boek tegen huwelijksdwang.
Constructief
Op basis hiervan trok B&W de algemene conclusie dat Ramadan een constructieve bijdrage heeft geleverd aan het stadsburgerschap in Rotterdam. Zijn aanstelling als gasthoogleraar werd op basis daarvan met 2 jaar verlengd en het sociaal dialoogproject kreeg een andere invulling zodat het in plaats van 420 duizend Euro maar 150 duizend Euro zou kosten.
Het mag duidelijk zijn dat ze zich in Rotterdam volkomen hebben laten inpakken door de ingehuurde dialoogvoerder, die weinig noemenswaardigs presteert. Het rapport over educatie waar men in de gemeente zo blij mee is, had ook geschreven kunnen worden door een paar in het softe multiculturele dieventaaltje opgeleide junior beleidsmedewerkers.
Heilloos
Er wordt ook niets in genoemd wat niet al door Rotterdam ooit zelf in het leven is geroepen en heilloos is gebleken. Zo wordt gewezen op het belang van zogeheten (met 5.000 euro gesubsidieerde) vriendschapscholen die er toe dienen om de interculturele kennis van de leerlingen te vergroten.
In de gemeenteraad werden al eerder vragen gesteld over het precieze belang van Ramadan en de kosten van het hele project. Die werden beantwoord op een manier alsof de vragenstellers zure spelbrekers waren.
Maar deze week is de VVD Rotterdam opeens klaarwakker. Men wil van Ramadan af. De Gay Krant publiceerde een vertaling van uitspraken van Ramadan die zijn vastgelegd op meer dan 50 cassettebandjes.
Homo's
Hij schijnt nare dingen over homo’s te zeggen en te vertellen dat vrouwen op straat geen aandacht mogen trekken. Wat de gemeenteraad te verwijten valt, is dat het pas naar aanleiding van dit relletje Ramadan kritisch gaat bekijken.
De afgelopen 2 jaar heeft men zich braaf aan de nieuwe kleren van de keizer zitten vergapen. Dat valt me toch een beetje tegen van mijn geboortestad. Rotterdam kan beter. De gemeenteraad moet het stadswapen nog maar eens bekijken. Daar staat: Sterker door strijd.