Moslim geen moskeeganger

Protestanten zijn de trouwste kerkgangers. Moslims vormen de middenmoot: een kwart gaat naar de moskee. De katholieken gaan het minst vaak....

Protestanten in Nederland gaan vaker naar de kerk dan moslims naar de moskee. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de ruim negen miljoen gelovigen in Nederland gaat maar 20 procent wekelijks naar een kerk, een moskee of een andere godsdienstige bijeenkomst. Van de grootste drie groepen gelovigen, rooms-katholieken, protestanten en islamieten, zijn de protestanten de trouwste kerkgangers. Bijna eenderde van hen bezoekt minstens een keer in de week de kerk.

Van de moslims brengt 27 procent wekelijks een bezoek aan de moskee. Rooms-katholieken zijn de minst trouwe kerkbezoekers; slechts 7 procent gaat elk weekeinde naar de mis. 57 procent van hen gaat zelden of nooit.

In 2005 en 2006 rekende 58 procent van de Nederlanders, ruim negen miljoen mensen, zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. De rooms-katholieken vormen met 29 procent de grootste groep. Bijna 20 procent van de bevolking is protestants en 5 procent is islamiet. Andere gelovigen als joden en hindoes vormen 5 procent. Ongeveer 42 procent van de bevolking zegt geen geloof aan te hangen.

Het moskeebezoek is overigens een uitgesproken mannenaangelegenheid. Van de islamitische mannen bezoekt 36 procent wekelijks of vaker de moskee, tegen slechts 16 procent vrouwen. Onder de katholieken en protestanten zijn er nauwelijks verschillen in kerkgang tussen mannen en vrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden