Moslim Broederschap roept op tot mars van woede

Terwijl de veiligheidsraad van de Verenigde Naties na een spoedvergadering in New York een oproep deed aan alle partijen in Egypte het geweld te beëindigen, riep de Moslim Broederschap op tot een mars van woede.

De oproep van de Argentijnse VN-ambassadeur Maria Cristina Perceval aan alle betrokken partijen om maximale terughoudendheid te tonen, bleek aan dovemansoren gericht. De Moslimbroeders hopen dat miljoenen aanhangers vrijdag na het middaggebed de straat op gaan, om hun onvrede te laten blijken over het gebruikte geweld van de afgelopen dagen. Meer dan 600 mensen kwamen om het leven toen het leger twee protestkampen met Morsi-aanhangers ontruimde.

Vastberaden
De Moslimbroeders spraken in een schriftelijke verklaring dreigende taal. 'De laatste misdaad van de mensen achter de staatsgreep heeft ons alleen gesterkt in onze vastberadenheid om een einde aan ze te maken', waarschuwde de islamitische beweging,

De broederschap beschuldigt het leger van het ensceneren van een staatsgreep toen de gekozen president Mohamed Morsi vorige maand werd verdreven.

De bijeenkomst van de VN veiligheidsraad over de ontwikkelingen in Egypte was aangevraagd door Frankrijk, Groot-Brittannië en Australië. Internationaal is met grote bezorgdheid gereageerd op het de onrust in het land. De interim-regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Scherp schieten
Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken gaf de veiligheidstroepen gisteravond toestemming keihard op te treden om aan de bestorming van overheidsgebouwen een halt toe te roepen. Op woensdag waren al tientallen politiekantoren bestormd, in meerdere steden.

De autoriteiten namen de maatregel nadat duidelijk was geworden dat het kantoor van de gouverneur van Gizeh, bij Caïro, was bestormd en in brand gestoken. Op de staatstelevisie was te zien hoe het gebouw in lichterlaaie stond en brandweerlieden medewerkers evacueerden.

De interim-regering van president Adly Mansour verwijt de Moslim Broederschap zich schuldig te maken aan 'terrorisme en vandalisme'. Volgens het kabinet is er sprake van een 'crimineel plan om de staat ten val te brengen'. De regering besloot wel om de voor veertien steden afgekondigde avondklok iets te verzachten. Die gaat nu twee uur later in.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden