Moskovieten kiezen steeds vaker de fiets, ook bij -30

In Moskou is zondag een tocht van 14 kilometer ter promotie van het fietsen doorgegaan. 'Bravo! Dit is waarom Russen onverslaanbaar zijn.'

Fietsers passeren het Kremlin tijdens de Winter Fietsparade in Moskou.Beeld epa

Ze fietsen 14 kilometer naast elkaar, maar Georgi en Alina wisselen geen woord. 'Ik moest door mijn mond ademen', legt Georgi uit na de finish. 'Alles in mijn neus was bevroren. Dat heb je met min 30.'

30 graden onder nul is voor Georgi en zijn vriendin geen reden om de fiets vandaag in het rommelkamertje te laten staan. 'Ik heb twee benen, die doen het ook als het koud is', zegt hij. 'Bovendien schijnt de zon.'

Vijfhonderd dampende Moskovieten zijn zondagochtend naar de boulevard langs de Moskva gekomen. Klaar voor de Winter Fietsparade, een tocht van 14 kilometer op een afgezet parcours in de binnenstad van de Russische hoofdstad.

Bekertjes thee worden bij de start meteen na het inschenken achterovergeslagen - voordat de thee bevriest. Studenten met tweedehandsjes duiken op met zelfgemaakte bivakmutsen. Een man met een gele hanenkam maakt de blits met spikebanden onder zijn mountainbike. Sommige deelnemers hebben hun kind in een skipak gehesen en op een eigen fietsje gezet.

Van gezondheidsrisico's is volgens de organisatie geen sprake. Zolang mensen de aanwijzingen op de site maar opvolgen. Die schrijven voor om je als 'een krop sla' te kleden. Veel laagjes dus. Maar ook weer niet te veel, want dan bevries je in je eigen zweet. Ontspan gewoon, is een andere tip. 'Begrijp dat winter niet eng is.' Tip 5: 'Ga niet de held uithangen.'

Niet iedereen neemt de veiligheidsaanwijzingen serieus. Evgeni is in korte broek en korte mouwen gekomen. 'Aan de kant', schreeuwt hij. 'Ik moet blijven bewegen.' En weg is Evgeni, met zijn blauw uitgeslagen huid.

Een groepje eenwielers wacht nog op een vijfde teamgenoot. 'Laten we maar gaan. Dima komt vast niet meer', zegt een van hen. 'Ik denk dat hij moet wennen aan het weer na zijn vakantie in Israël.' De sneeuw onder de fietsjes kraakt als het groepje op de eenwielers springt.

De vijfhonderd mensen op de boulevard vormen zondagochtend de harde kern van fietsende Moskovieten. Daar zijn er steeds meer van. Aan een fietstocht afgelopen zomer deden veertigduizend Russen mee - ter vergelijking: de toerversie van de Amstel Gold Race trok vijftienduizend mensen.

Zelfs een enkele hond trotseerde de koud.Beeld epa

'De fietsrevolutie gaat heel snel', zegt Tamara Gvadjava (43). In haar wimpers hangen stukjes ijs, bij mannen hangen die in de baard. 'Een paar jaar geleden was er niets. Nu zijn er fietspaden, fietsenrekken, een heel netwerk van ov-fietsen.'

De wereldwijde trend van de toenemende fietsvriendelijkheid heeft ook Moskou bereikt, een stad waar het vijf maanden per jaar vriest. Parken kregen van de gemeente kilometerslange fietspaden. Jongeren crossen rond op fixies. Er werden wielerclubjes opgericht en fietscafés geopend.

'Ik rij iedere dag 16 kilometer naar mijn werk, ja, ook nu', zegt Gvadjava naast haar beige Gary Fisher. Ze is naar de winterfietsparade gekomen om een gebaar te maken naar de gemeente. 'Fietspaden beginnen en eindigen in de binnenstad, maar ik woon aan de rand. Ik heb ook een fietspad nodig.'

De nieuwe paden eindigen soms na een paar honderd meter. Voetgangers hebben niet altijd door dat ze bedoeld zijn voor fietsers. Automobilisten moeten er ook nog aan wennen.

Vladimir Koemov, de organisator van de fietsparades, is nog lang niet tevreden over de fietsvriendelijkheid van Moskou. 'De overheid zegt dat er 200 kilometer aan fietspaden is aangelegd, zegt de 31-jarige Moskoviet die de hele wereld rondfietst. 'Maar ze liggen bijna allemaal in parken. Er is nog geen systeem. Ik weet dat je in Amsterdam in de jaren zeventig demonstraties had voor betere fietspaden. Wij zijn nu op dat punt.'

Ook eenwielers waren van de partij.Beeld epa

De wintertocht laat zien dat er al veel is bereikt. Kort geleden was het ondenkbaar dat wegen in de binnenstad, inclusief die om het Kremlin, afgesloten zouden worden om deelnemers aan een fietsparade vrij baan te geven. In Moskou maken autorijders normaal gesproken de dienst uit. Afgelopen zomer kreeg Koemov het zelfs voor elkaar dat de Tuinring, de stervensdrukke weg om de binnenstad, eventjes autovrij werd. Al was het voor een fietstocht midden in de nacht.

Afzien blijft het wel, fietsen in de Russische winter. Alina is voor de derde keer tegen het asfalt gesmakt. 'De remmen zijn gewoon vastgevroren', zegt Georgi. Alina staat vrolijk op en klimt meteen weer op haar fiets. Een man in een skipak op een vouwfiets roept haar toe: 'Bravo! Dit is waarom Russen onverslaanbaar zijn.'

Moskovieten maken koudste Kerst in 20 jaar mee

De Russisch orthodoxe kerk hanteert de Juliaanse kalender en viert Kerst daarom op 7 januari. Op sommige plekken in de Russische hoofdstad was het -34 graden, zo'n 15 graden kouder dan normale kersttemperaturen.

In Krasnogorsk, een voorstad van Moskou, viel de verwarming zaterdag uit bij twaalfduizend mensen na een ongeluk bij een verwarmingscentrale. De 84 flatgebouwen zaten zondagavond nog altijd in de kou. Door een ongeluk bij een andere centrale moesten de inwoners van de voorstad Ljoebertsi het tijdens de Kerst zonder licht stellen.

De gemeente riep inwoners op om warme kleren te dragen, maar nam geen speciale maatregelen. De treinen reden dit weekend volgens dienstregeling. Met het einde van de kerstvakantie gaan de scholen maandag ook gewoon open.

Wel klaagden er wat Moskovieten op sociale media over de temperaturen. 'Dat gezeur van Moskovieten over het weer, ik wil ze even dit laten zien', antwoordde een man uit de Siberische stad Tomsk bij een afbeelding van de temperatuur in zijn woonplaats: -46.

Maandag wordt het weer warmer in Moskou: er is -23 voorspeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden