'Moskou wil nu ook af van Milosevic'

Rusland lijkt zich achter de westerse pogingen te scharen om de Joegoslavische president Slobodan Milosevic tot aftreden te dwingen. Maar Ruslands oude bondgenoot op de Balkan publiekelijk afvallen, dat gaat het Kremlin veel te ver....

Vandaag begint de oppositie in Joegoslavië met een nationale staking, wegblokkades en betogingen om Milosevic tot aftreden te dwingen. De mijnwerkers houden al een staking, waardoor de elektriciteitsvoorziening in gevaar komt.

Westerse leiders proberen de Russische president Vladimir Poetin over te halen zijn invloed in Belgrado te gebruiken om een vreedzame machtswisseling te bewerkstelligen. Zowel de Amerikaanse president Clinton als de Duitse kanselier Schröder heeft in het weekend met hem gebeld.

De Duitse regering verklaarde dat Schröder en Poetin de Joegoslavische oppositiekaniddaat Vojislav Kostunica als winnaar van de verkiezingen beschouwen. 'Ze zijn het eens dat het verlangen van de Joegoslaven naar democratische veranderingen met de verkiezingsoverwinning van Vojislav Kostunica duidelijk tot uiting is gekomen', heette het in Berlijn.

Westerse diplomaten waren er snel bij om de verklaring uit te leggen 'als een belangrijk signaal aan de leiders rond Milosevic dat ze niet kunnen rekenen op Russische steun'. Maar het Kremlin wil niet bevestigen dat Poetin er inderdaad zo over denkt. Zijn veiligheidsadviseur Sergej Ivanov hield zich op de Russische staats-tv op de vlakte. 'Wie de verkiezingen in Joegoslavië ook moge winnen, het belangrijkste is dat de toekomstige president legitiem is in de ogen van de internationale gemeenschap en van het Joegoslavische volk.'

Twee hoge Russische diplomaten zijn in Belgrado aangekomen voor gesprekken met regeringsfunctionarissen en 'andere politici'. Veel wordt er van die gesprekken niet verwacht. Een aanbod van Poetin om zijn minister van Buitenlandse zaken Igor Ivanov 'als bemiddelaar' naar de Joegoslavische hoofdstad te sturen, werd door Milosevic afgewezen.

Poetin heeft laten doorschemeren dat Kostunica, die altijd heeft gezegd dat relatie met Rusland 'van speciaal belang' is voor Joegoslavië, wat Rusland betreft een acceptabel alternatief is voor Milosevic. Het Kremlin is vooral bang dat de politieke onrust leidt tot bloedvergieten. Dat zou de NAVO kunnen verlokken tot ingrijpen, en het verlies betekenen van het laatste beetje invloed van Moskou op de Balkan.

De Russische politiek is verdeeld over de verkiezingen in Joegoslavië. Voor het liberale Doema-lid Boris Nemtsov is Milosevic 'een wrede en achterbakse dictator, wiens aard voor iedereen duidelijk is, behalve voor onze diplomaten'. Maar zijn flamboyante collega Vladimir Zjirinovkski zei: 'We moeten Milosevic steunen, anders wordt Joegoslavië lid van de NAVO.'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, die op rondreis is in Europa, zal de kwestie-Joegoslavië vandaag bespreken met haar Britse ambtgenoot Robin Cook en de Franse president Jacques Chirac.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden