Moskou wil gedragscode cyberwars

De Russische Federatie wil dat de Verenigde Naties een internationale gedragscode opstellen om informatieoorlogen en informatieterrorisme tegen te gaan. Dat blijkt uit een voorstel dat Rusland onlangs deed bij de ontwapeningsconferentie van de VN....

Van onze verslaggeefster

Informatieoorlog of cyberwar is een conflict dat landen uitvechten via hun informatietechnologie. Er is volgens de Russen sprake van cyberwar als een staat het informatienetwerk van een ander land opzettelijk schaadt in een poging daarmee het politieke, sociale en economische systeem te ondermijnen.

'Internet kan gebruikt worden als medium voor informatiewapens', aldus een woordvoerder van de Russische delegatie bij de VN. Het I-love-you-virus is een voorbeeld van een informatiewapen waarvan de afzender moeilijk te achterhalen is. Terroristen of staten zouden ook informatiewapens kunnen inzetten om de computersystemen van nucleaire raketten te ontregelen, aldus de woordvoerder.

'Alle landen zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren op het gebied van informatieveiligheid. Rusland neemt waarschijnlijk de leidende rol omdat het kwetsbaarder is dan landen die al veel verder zijn met de ontwikkeling van informatietechnologie', zegt C. Sanders, de Nederlandse vertegenwoordiger bij de ontwapeningsconferentie van de VN.

Twee jaar geleden diende Rusland in New York al een resolutie in om de preventie van cyberwars op de agenda te krijgen. Vorig jaar werd de tweede versie van hun vaag geformuleerde resolutie zonder protest aangenomen. De Russische federatie zal dit najaar een nieuwe resolutie indienen, met concretere voorstellen.

Rusland pleit ook voor internationale wetgeving die landen verbiedt om de bevolking van andere landen 'massapsychologisch te manipuleren'. Tijdens de Kosovo-oorlog konden de Servische en Kosovaarse bevolking via internet worden bereikt.

Monopolisering van de informatie- en telecommunicatie-infrastructuur van het ene land door een ander land, moet worden bestreden, vinden de Russen. Om de internationale informatieveiligheid te waarborgen, willen ze een systeem opzetten om dreigende informatieconflicten te traceren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden