Moskou werkt aan eigen vreemdelingenlegioen

Rusland heeft de eerste stap gezet naar het oprichten van een vreemdelingenlegioen. Met het werven van buitenlanders voor het Russische leger wil Moskou zijn militaire invloed in de omringende landen versterken.

Pro-Russische separatist. Beeld afp
Pro-Russische separatist.Beeld afp

President Poetin vaardigde begin dit jaar een decreet uit dat het voor buitenlanders gemakkelijker moet maken in Russische krijgsdienst te treden. Buitenlandse belangstellenden kunnen een contract voor vijf jaar krijgen als zij Russisch spreken.

Die voorwaarde duidt erop dat de maatregel vooral is gericht op de 25 miljoen etnische Russen die sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de omringende landen wonen.

Buitenlanders kunnen nu al in het Russische leger dienen, maar dan moeten zij over een verblijfsvergunning beschikken. Momenteel telt het Russische leger slechts ongeveer 300 buitenlanders, veel minder dan het Franse Vreemdelingenlegioen dat bijna achtduizend militairen omvat.

Het Russische leger maakt vooral voor zijn bases in Tadzjikistan gebruik van rekruten uit de lokale bevolking. Ook bij de Russische troepen die langs de grens tussen Armenië en Turkije gelegerd zijn, dienen veel Armeniërs.

Rusland speelde al veel langer met het idee om legionairsbataljons op te richten, maar het kwam er lange tijd niet van omdat zich onvoldoende belangstellenden aanmeldden als beroepsmilitair.

Een van de gangmakers achter het idee is de ultranationalistische vice-premier Dmitri Rogozin, die het als een instrument ziet om de invloed van Moskou onder de etnische Russen in de omringende landen te versterken. 'Ik denk dat etnische Russen die buiten Rusland wonen en willen terugkeren graag in het Russische leger zullen dienen', zei hij onlangs.

Het Russische initiatief zal in de omringende landen met de nodige zorg worden bekeken, vooral na de bemoeienis van Moskou met de pro-Russische rebellen in Oekraïne. De animo in Kazachstan voor nauwere samenwerking met Moskou is danig afgenomen sinds de Russische inmenging in Oekraïne. Etnische Russen vormen een kwart van de bevolking van Kazachstan. Daarbij komt dat president Poetin vorig jaar nog heeft gezegd dat hij vindt dat Kazachstan geen echt land is, maar een kunstmatige creatie.

Ook Wit-Rusland is beducht voor de aanspraken van Rusland op de status van beschermheer van de Russische minderheden in de omringende landen.

Volgens militaire experts wil Moskou met het opnemen van buitenlandse vrijwilligers ook voorkomen dat het in de toekomst door het krimpen van de bevolking met een tekort aan manschappen komt te zitten.

Bijkomend voordeel is dat de legionairs overzee kunnen worden ingezet om de belangen van Rusland te verdedigen zonder dat er Russisch bloed vloeit. 'In het Franse Vreemdelingenlegioen dienen soldaten uit 136 landen en er hoeft geen enkele Fransman in een oorlog te sterven. Waarom zouden onze soldaten sterven?', vroeg de ultranationalistische parlementariër Roman Choedjakov zich af.

Hij wees erop dat de Verenigde Staten ook gebruik maken van een soort huurlingen. 'Zij sturen particuliere militaire bedrijven naar plaatsen waarheen ze hun eigen militairen niet kunnen sturen', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden