Moskou weigert partij te kiezen voor de Krim

Rusland beschouwt het conflict tussen Kiev en de Krim als een binnenlandse aangelegenheid van Oekraïne. De kwestie zal dan ook niet aan de orde gesteld worden bij de onderhandelingen over het vriendschapsverdrag tussen de twee landen, zo liet de Russische vice-premier Oleg Soskovets gisteren weten....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De verklaring van Soskovets, die gisteren in Kiev aankwam voor de afrondende besprekingen over het verdrag, is een klap in het gezicht van de pro-Russische autoriteiten van de Krim. Zij hadden Moskou verzocht het bezoek van Soskovets af te gelasten wegens de spanningen tussen de Oekraïense regering en de regering van de Krim.

Het schiereiland, dat vroeger onder Russisch bestuur stond en waar de Russen veruit de meerderheid vormen, verklaarde zich vorig jaar tot een 'soevereine staat' binnen Oekraïne. Afgelopen vrijdag verklaarde het Oekraïense parlement de grondwet van het schiereiland echter ongeldig. Tegelijkertijd schafte het de post van president van het schiereiland af.

De Oekraïense parlementariërs besloten verder een strafrechtelijk onderzoek te beginnen tegen president Joeri Mesjkov van de Krim, een fervent voorstander van hereniging van de Krim met Rusland.

Tweehonderd Oekraïense commando's ontwapenden kort na het besluit de lijfwacht van Mesjkov. Ook werden alle telefoonlijnen vanuit het kantoor van Mesjkov in de hoofdstad Simferopol afgesneden.

President Mesjkov van de Krim weigert zich echter nog steeds bij het besluit van Kiev neer te leggen. 'Ik ben door de bevolking van de Krim gekozen. Daarin kan geen enkele resolutie van het Oekraïense parlement verandering brengen', zo verklaarde hij gisteren.

Met zijn bekende optimisme verklaarde hij dat de crisis 'geen enkele bedreiging voor de Krim' inhoudt, maar wel voor Oekraïne zelf. Volgens hem heeft het parlement in Kiev met zijn besluit de fundamenten aangetast waarop het hele Oekraïense staatsbestel rust.

Het parlement van de Krim vroeg Moskou gisteren het vriendschapsverdrag, dat na maanden onderhandelen vrijwel rond is, niet te ondertekenen uit protest tegen de stappen van Kiev tegen de Krim. Maar alles wijst erop dat de Russische regering niet van zins is het op een conflict met Oekraïne te laten aankomen vanwege de status van het schiereiland, waar zo'n 2,7 miljoen mensen wonen van wie ruim tweederde van Russische afkomst is.

Soskovets maakte duidelijk dat Moskou ook niet langer staat op de invoering van de dubbele nationaliteit voor de etnische Russen in Oekraïne. De Oekraïense autoriteiten voelen daar niets voor omdat zij bang zijn dat Moskou dan een voet tussen de deur krijgt in het land. Zo'n twaalf miljoen van de ongeveer vijftig miljoen inwoners van Oekraïne zijn van Russische afkomst.

De Oekraïense autoriteiten konden hun vreugde over de gematigde Russische reactie maar moeilijk verbergen. Waarnemend premier Jevgeni Martsjoek noemde het 'uiterst belangrijk' dat de Russische delegatie besloten had toch te komen.

De Oekraïense president Koetsjma bedankte Soskovets dat 'de Russische regering deze kwestie met zoveel begrip benadert en het als een puur interne aangelegenheid van ons land beschouwt'.

Volgens Soskovets kan het vriendschapsverdrag binnen korte tijd getekend worden nu er een akkoord is bereikt over de herstructrurering van de schulden die Oekraïne heeft aan Rusland en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Het akkoord over het herschikken van de schulden - in totaal zo'n zes miljard gulden, waarvan ruim twee miljard aan Gazprom - werd gisteren ondertekend door Soskovets en Martsjoek.

Parlementsvoorzitter Tsekov van de Krim beklaagde zich over de 'lauwe' reactie van Moskou. Rusland zou zich volgens hem veel harder moeten opstellen. 'Zeventig procent van de inwoners van de Krim zijn Russen. Daar kun je niet omheen', zo zei hij.

Maar zelfs op de Krim zelf maakte het optreden van Kiev maar weinig los onder de plaatselijke bevolking. Slechts een handjevol, hoofdzakelijk bejaarde betogers trok naar het parlementsgebouw om uiting te geven aan hun steun voor Mesjkov. Bij eerdere crises waren dat er altijd duizenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.