Moskou trekt twee bataljons terug uit Tsjetsjenië

Rusland heeft twee bataljons teruggetrokken uit Tsjetsjenië. Volgens de Russische televisie gaat het om twee eenheden die gelegerd waren in het betrekkelijk rustige noordoosten van de Kaukasus-republiek....

BERT LANTING

Van onze correspondent

MOSKOU

Het is nog niet duidelijk om hoeveel man het precies gaat. Doorgaans is een bataljon van het Russische leger duizend man sterk. Volgens de Russische televisie keren de twee bataljons terug naar hun bases in Siberië.

De commandant van de Russische federale troepen in Tsjetsjenië, generaal Tichomirov, had afgelopen weekeinde al aangekondigd dat de langverwachte terugtrekking van de troepen maandag zou beginnen. Hij waarschuwde echter dat de terugtrekking gestaakt zal worden als er weer grootscheepse gevechten uitbreken.

Moskou wil de terugtrekking in drie etappes laten verlopen. De komende zes weken zullen acht van de veertien eenheden van het reguliere Russische leger en van het ministerie van Binnenlandse Zaken (MVD) uit Tsjetsjenië worden teruggetrokken. De eenheden zullen vlak langs de grens van Tsjetsjenië worden gelegerd.

In de tweede fase, die vijf maanden gaat duren, zullen de overgebleven troepen teruggetrokken worden naar het grensgebied. Volgens minister van Defensie Pavel Gratsjov zullen twee legereenheden, waaronder een tankregiment, in Tsjetsjenië achterblijven. Het tankregiment zal in de stad Sjali worden gelegerd.

Fase drie van de terugtrekking houdt in dat de eenheden langs de grens terugkeren naar hun oorspronkelijke bases in Rusland.

Minister Gratsjov maakte echter duidelijk dat Moskou niet van plan is zijn acties tegen de troepen van de Tsjetsjeense president Doedajev te staken. Volgens hem is er geen sprake van dat de troepen zich zullen terugtrekken uit de omgeving van Vedeno, het voornaamste Tsjetsjeense bolwerk, zolang Doedajevs strijders de wapens niet hebben neergelegd.

De Russische minister van Defensie zei verder te twijfelen of er ooit iets zal komen van onderhandelingen met Doedajev. Jeltsin verklaarde zich onlangs bereid via bemiddelaars te onderhandelen met de Tsjetsjeense president, die zich schuilhoudt in de bergen in het zuiden van Tsjetsjenië.

Volgens Gratsjov is het onwaarschijnlijk dat Doedajev bereid is te onderhandelen 'omdat hij maar al te goed weet wat hij heeft aangericht en omdat hij beseft dat hij daarvoor verantwoording zal moeten afleggen'.

Tsjetsjeense strijders slaagden er gisteren in een Russische helikopter naar beneden te halen. Daarbij kwamen de vier bemanningsleden om het leven. Het toestel werd twintig kilometer ten noorden van de hoofdstad Grozny neergeschoten, in een gebied dat in handen is van de Russische troepen.

Russische gevechtsvliegtuigen voerden gisteren bombardementen uit op het dorp Agisjty, vlakbij Vedeno. Daarbij werd volgens Tsjetsjeense zegslieden bijna de helft van het dorp verwoest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden