Moskou toont Schliemann's schat uit Troje

De 'Schat van Priamos' is vanaf 16 april te zien in het Poesjkin-museum in Moskou. De wereldberoemde collectie gouden en zilveren voorwerpen uit Troje heeft ruim een halve eeuw in de kelders van het Moskouse museum gelegen....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Schliemann wilde met zijn opgravingen bewijzen dat daar de stad Troje uit de Ilias, het epos van Homerus, heeft gelegen. Schliemann veronderstelde dat de voorwerpen, waaronder diademen, ringen, kettingen en bokalen, aan de Trojaanse koning Priamos toebehoorden, maar nieuw opgraafwerk heeft aangetoond dat de schat uit een heel ander tijdperk stamt.

De Duitse archeoloog schonk zijn collectie, waaronder ook stukken die hij in Mykene had opgegraven, aan het Berlijnse Pergamon-museum. Volgens Russische deskundigen zou de directeur van het museum de bevelhebbers van het Rode Leger na de val van Berlijn gevraagd hebben de collectie in veiligheid te brengen. Een deel van het 'Goud van Schliemann' kwam in het Poesjkin-musuem terecht, een ander deel in de Hermitage in St. Petersburg. Daar wordt dit jaar ook een Schliemann-tentoonstelling gehouden.

De Sovjetautoriteiten hebben lange tijd verzwegen dat het 'Goud van Schliemann' in de kelders van de Russische musea lag opgeslagen. Duitsland wil dat Rusland de collectie teruggeeft, maar de kans daarop is zeer klein. Tijdens de oorlog hebben de Duitsers enorme hoeveelheden Russische kunstschatten geroofd, waarvan slechts een klein deel is teruggekeerd.

Tegenstanders van teruggave aan Duitsland wijzen er bovendien op dat Schliemann zijn verzameling zelf ooit aan de Hermitage heeft aangeboden. Hij zag daar later van af nadat het huwelijk met zijn Russische vrouw, Jekaterina Lyzjina, op de klippen was gelopen.

Vorig jaar organiseerde het Poesjkin-museum al twee andere opzienbarende tentoonstellingen van buitgemaakte kunst - in Russische termen heet het: verplaatste kunst - waaronder een expositie van de Koenigs-collectie uit Nederland. De Nederlandse staat maakt nog steeds aanspraak op die befaamde verzameling tekeningen.

De tentoonstelling 'De Trojaanse schatten uit de opgravingen van Heinrich Schliemann' was aanvankelijk pas voor september dit jaar gepland. Het is niet helemaal duidelijk waarom de tentoonstelling nu al opent. In het Poesjkin-museum loopt op het ogenblik al een spectaculaire expositie: 'Moskou-Berlijn, Berlijn-Moskou'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden