nieuws

Moskou stuurt woedend 20 diplomaten naar huis in oplopende ruzie met Tsjechië

Rusland heeft woedend 20 Tsjechische diplomaten naar huis gestuurd, nadat Tsjechië de Russische inlichtingendienst dit weekeinde de schuld gaf van een mysterieuze explosie bij een munitiedepot in 2014.

De Russische ambassade in Praag. Op het door demonstranten aangebrachte doek staat bij de afbeelding van Poetin: 'Killer, dief, dictator'.  Beeld AP
De Russische ambassade in Praag. Op het door demonstranten aangebrachte doek staat bij de afbeelding van Poetin: 'Killer, dief, dictator'.Beeld AP

Moskou noemde de beschuldiging briesend ‘een provocatie’ die sporen vertoont van Amerikaanse bemoeienis. ‘In een poging de Verenigde Staten een plezier te doen, heeft de Tsjechische regering haar bazen overzee zelfs overtroffen’, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zullen de Tsjechische beschuldiging later maandag bespreken tijdens een bijeenkomst in Brussel.

Zaterdag maakte de Tsjechische premier Andrej Babis bekend dat de Russische militaire inlichtingendienst, de GROe, betrokken was bij de explosie op 16 oktober 2014 in een munitiedepot bij de Tsjechische plaats Vrbetice. De ramen werden uit gebouwen geblazen, scholen werden geëvacueerd en de overblijfselen van twee mannen (van 56 en 69 jaar oud) die bij het depot werkten, werden meer dan een maand later pas gevonden. Waarom Rusland het op dit munitiedepot zou hebben voorzien, maakte Babis niet direct duidelijk.

Kamer gereserveerd

Kort nadat het nieuws bekend was gemaakt, zei de Tsjechische politie op zoek te zijn naar twee mannen die onder andere Russische paspoorten bij zich dragen op naam van Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov. Deze twee mannen zouden van 13 tot en met 17 oktober 2014 een kamer hebben gereserveerd in Ostrava, nabij het munitiedepot, waar op de 16de de explosie plaatsvond.

Dezelfde namen werden in 2018 gebruikt door de twee Russen die worden verdacht van de vergiftiging van de voormalige spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Groot-Brittannië. Rusland wijst elke verantwoordelijkheid voor die aanslag op Britse bodem af.

Toerist

‘Petrov’ en ‘Bosjirov’ zelf verklaarden indertijd alleen maar als toerist in Salisbury te zijn geweest, om de ‘beroemde kathedraal’ te zien. Onderzoekscollectief Bellingcat achterhaalde later de echte namen van de twee mannen, die in dienst bleken te zijn van de GROe.

Door de uitzettingen blijft er weinig over van het Tsjechische diplomatieke corps in Rusland, die bestaat uit enkele tientallen mensen in het hele land. De Russische ambassade in Praag daarentegen is een van de grootste Russische vertegenwoordigingen in Europa.

De ruzie tussen Tsjechië en Rusland komt enkele dagen nadat de Verenigde Staten tien Russische diplomaten uitzette, en zware sancties hebben opgelegd aan Russische ambtenaren en bedrijven als reactie op een grootschalige hack van de Amerikaanse overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden