Moskou snoert Babitski de mond

Waar is Andrej Babitski?..

Van onze correspondent Bart Rijs

Eén ding is zeker: niet meer in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny.

Babitski was een van de weinige Russische journalisten die vanuit het belegerde centrum van de ruïnestad verslag deden van de Tsjetsjeense oorlog. Voor Radio Free Europe berichtte hij over de infernale bombardementen en het lijden van de mensen die al maanden in de kelders onder de stad leven. Meer dan twee weken geleden liet hij via zijn satelliettelefoon weten dat hij Grozny de volgende dag zou verlaten. Sindsdien heeft niemand meer iets van Babitski vernomen.

Zijn familie vermoedde dat hij was opgepakt door de FSB, de Russische geheime dienst. De autoriteiten waren woedend over Babitski's berichten; ze eisen dat journalisten in Tsjetsjenië onder begeleiding van het leger werken. Begin januari had de politie zijn flat in Moskou al doorzocht en zijn foto's van gesneuvelde Russische soldaten in beslag genomen.

De meeste Russische media zijn gezwicht voor de druk van boven om geen kritiek te leveren op de oorlog in Tsjetsjenië. 'Wanneer de natie haar krachten mobiliseert om een zekere taak te vervullen, brengt dat voor iedereen verplichtingen met zich mee, de media niet uitgesloten', lichtte Kremlin-woordvoerder Sergej Jastrzjembski het officiële beleid toe.

De Russische autoriteiten bleven volhouden dat ze niets over Babitski's verblijfplaats wisten. Aangezien hij niet was geaccrediteerd, konden ze zijn veiligheid niet garanderen, zo klonk het onheilspellend. Pas nadat het Amerikaanse State Department vrijdag zijn bezorgdheid had uitgesproken (Radio Free Europe wordt betaald door de VS), gaf een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken toe: Andrej Babitski zit ergens in Tsjetsjenië in de gevangenis. Waar precies? Dat kon de woordvoerder niet zeggen.

Babitski zou er volgens het persbureau Interfax door de geheime dienst van worden beschuldigd dat hij deel uitmaakt van 'een illegale gewapende groepering'. Maar voor de voorzitter van de Russische journalistenvakbond Oleg Panfilov is het een uitgemaakte zaak: 'Andrej Babitski is een professionele en moedige journalist die gevangen is gezet omdat zijn verslagen de Russische autoriteiten niet aanstaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden