Moskou reageert woedend op 'cowboy'-actie in Bosnië

Rusland heeft laten doorschemeren dat het mogelijk zijn troepen uit de internationale vredesmacht in Bosnië zal terugtrekken, als de NAVO-troepen nieuwe pogingen ondernemen Servische leiders die verdacht worden van oorlogsmisdaden op te pakken....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Moskou reageerde gisteren boos op de actie van Britse troepen die eerder deze week een Servische verdachte oppakten en een andere doodschoten in een vuurgevecht. Volgens het Russische ministerie vormt het 'cowboy'-optreden van de Britse troepen een bedreiging voor het vredesproces in Bosnië.

'Rusland draagt geen verantwoordelijkheid voor de gevolgen van dergelijke eenzijdige acties en zal dat ook niet doen', zo zei het ministerie in een verklaring. 'De Russische regering zal hieraan gepaste consequenties verbinden', waarschuwde het ministerie.

Moskou zegt dat het achter de berechting van oorlogsmidadigers door het VN-tribunaal in Den Haag staat. Maar volgens de Russische regering valt het arresteren van verdachten niet binnen het mandaat van de vredesmacht. Daarbij komt dat Rusland zich gepikeerd voelt dat het vooraf niet geraadpleegd is over de actie.

Het is voor het eerst dat Rusland en de NAVO-landen in conflict komen over het Bosnië-beleid sinds de NAVO-bombardementen op stellingen van het Bosnisch-Servische leger in het najaar van 1995. Rusland beschuldigde de NAVO toen zelfs van 'volkerenmoord' tegen de Bosnische Serviërs.

Moskou klaagde verder dat het Westen met twee maten mat en slechts actie ondernam als de Serviërs zich niet aan het bestand hielden, maar niet als de Moslims of de Kroaten de afspraken schonden. Net als nu was Moskou toen ook verontwaardigd dat er niet naar de mening van Rusland geluisterd werd, hoewel het zich juist bij het 'partnerschap voor de vrede-programma' van de NAVO had aangesloten. Ondanks de luidkeelse protesten , deed Rusland echter niets en besloot het zelfs troepen bij te dragen aan de vredesmacht die toezicht moest houden op het Dayton-akkoord.

Het is nog onduidelijk welke conclusies Rusland aan de NAVO-acties tegen Servische oorlogsmisdadigers zal verbinden. Volgens waarnemers is het echter niet uitgesloten dat Rusland zal besluiten zijn deelname aan de vredesmacht te staken als de jacht op verdachte Servische leiders, Radovan Karadzic en generaal Mladic voorop, doorgaat. Voor de meeste Russen is het onaanvaardbaar dat Russische troepen meedoen aan militaire acties tegen de Serviërs, die zij als hun historische bondgenoten beschouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden