Moskou pest president Wit-Rusland

Moskou heeft president Loekasjenko van Wit-Rusland op zijn nummer gezet voor zijn weigering een journalist van de Russische ORT-televisie vrij te laten....

Van onze correspondent

MOSKOU

President Jeltsin klaagde dat de Wit-Russische autoriteiten Loekasjenko's tripje naar Lipetsk en Jaroslavl buiten het Kremlin om hadden geregeld.

Jeltsin tikte ook de gouverneurs van de twee provincies op de vingers. 'Het is hun verboden staatshoofden van andere landen uit te nodigen zonder toestemming van de president', zei hij.

Het was echter duidelijk dat het Jeltsin erom te doen was Loekasjenko met gelijke munt terug te betalen voor zijn weigering de ORT-journalist, Pavel Sjeremet, vrij te laten. Volgens Jeltsin had Loekasjenko hem dat vorige maand beloofd tijdens een bezoek aan Moskou. Maar Loekasjenko ontkende later dat hij die toezegging gedaan had.

'Laat Loekasjenko eerst Sjeremet maar vrijlaten en daarmee uit', zei Jeltsin gisteren.

Het was al de tweede keer dat Loekasjenko een bezoek aan Rusland moest afzeggen. Begin augustus kreeg hij op het laatste moment van de gouverneur van Kalingrad te horen dat hij bij nader inzien niet welkom was.

Een paar dagen daarvoor waren de ORT-journalist en twee Russische collega's gevangen genomen wegens illegale grensoverschrijding. Volgens de Russische media liet Loekasjenko hen echter oppakken uit ergernis over de kritische berichtgeving van de ORT-televisie over zijn autoritaire stijl van regeren.

Onder druk van Moskou lieten de Wit-Russische autoriteiten de twee Russische journalisten vrij, maar Sjeremet, die de Wit-Russische nationaliteit heeft, moest blijven zitten. De autoriteiten willen hem binnenkort voor de rechter laten komen.

De kwestie-Sjeremet heeft de betrekkingen tussen Rusland en Wit-Rusland, die dit jaar een unie aangingen, danig bedorven. Vice-premier Nemtsov dreef vorige week in een vraaggesprek met een Wit-Russische krant openlijk de spot met de eenwordingsplannen. Hij vergeleek de kloof die tussen Rusland en Wit-Rusland gaapt met die tussen Zuid-Korea en het stalinistische Noord-Korea.

De radicale hervormers in Moskou hebben van meet af aan huiverig gestaan tegen de plannen voor een unie met Wit-Rusland dat wat economische en politieke hervormingen betreft ver achterloopt bij Rusland.

In het conservatieve Russische parlement wordt Loekasjenko juist op handen gedragen. Doema-voorzitter Seleznjov mopperde dat de onceremoniële behandeling van de Wit-Russische president onaanvaardbaar was.

Een medewerker van Loekasjenko beschuldigde het Kremlin ervan dat het er bewust op uit is de unie tussen de twee landen te torpederen. Volgens Loekasjenko's kabinetschef Paskevitsj zijn de pogingen de twee volken uiteen te houden 'gedoemd om te mislukken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden