Moskou: nieuwe gasroutes naar EU

Rusland moet doorgaan met de uitbreiding van het aantal toevoerlijnen van aardgas naar de Europese Unie. Momenteel stroomt 80 procent van het gas dat is bedoeld voor de EU door pijpleidingen op het grondgebied van Oekraïne....

ANP

Hij noemde als voorbeeld voor andere gasroutes de pijpleiding die Rusland en Duitsland aanleggen onder de Oostzee. Zijn uitlatingen komen een dag nadat het Russische staatsconcern Gazprom talloze klachten had ontvangen over verminderde toevoer van aardgas naar landen in Europa. Moskou heeft Kiev ervan beschuldigd aardgas bestemd voor Europa illegaal af te tappen.

Rusland en Oekraïne liggen al wekenlang met elkaar overhoop over de prijs van het Russische aardgas. Moskou verlangt van Kiev in 2006 een prijs van 230 dollar per duizend kubieke meter in vergelijking met 50 dollar in 2005.

Een eventuele prijsverhoging voor Russisch aardgas van 50 tot 230 dollar per duizend kubieke meter heeft ernstige gevolgen voor de economie van Oekraïne. Het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle in Oekraïne geproduceerde goederen en diensten, slinkt dan dit jaar met 5 procent in vergelijking met vorig jaar.

Die verwachting kwam dinsdag van Anatoli Kinach, voormalig eerste-vice-premier in de regering van Oekraïne en nu secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. Deze raad stippelt het politieke en economisch beleid van Kiev uit.

Bovendien schiet de inflatie, als Kiev een gasprijs van 230 dollar aan Moskou moet betalen, omhoog tot 30 procent, terwijl Kiev in zijn ramingen voor 2006 de prijsstijgingen rond 11 procent heeft ingeboekt. Vooral het oosten en zuiden van het land zullen hard worden getroffen omdat daar het industriële hart van Oekraïne ligt: steenkolenmijnen, staalfabrieken en chemiebedrijven.

Oekraïne staat te boek als een land waar het gasverbruik ongekend hoog is in vergelijking met andere landen in Europa. Kiev heeft aandacht voor de verspilling en is bezig maatregelen treffen om meer energie te besparen. Maar deze ingrepen vergen een lange adem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden