Nieuws

Moskou maant ongevaccineerde 60-plussers om binnen te blijven

Het sterftecijfer van coronaslachtoffers blijft maar stijgen in Rusland, daarom moeten ongevaccineerde ouderen in Moskou voorlopig thuisblijven. Het is de eerste keer sinds de zomer dat de Russische hoofdstad maatregelen invoert om het virus te bestrijden. Of er ook landelijke maatregelen komen, is nog maar de vraag.

Carlijn van Esch
Twee oudere vrouwen buiten het zogenoemde ‘Overwinningsmuseum’ in Poklonnaya Hill, Moskou. Beeld Alexander Nemenov / AFP
Twee oudere vrouwen buiten het zogenoemde ‘Overwinningsmuseum’ in Poklonnaya Hill, Moskou.Beeld Alexander Nemenov / AFP

Moskovieten van boven de 60 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren, kregen dinsdag de opdracht om de komende vier maanden zo veel mogelijk thuis te blijven. Daarnaast maakte burgemeester Sergej Sobjanin bekend dat bedrijven tot 25 februari verplicht zijn om minstens 30 procent van hun personeel thuis te laten werken. De nieuwe maatregelen gaan aanstaande maandag in.

Het aantal besmettingen en de sterfte door het virus is de afgelopen maanden heel snel gestegen in Moskou. Lange tijd leek de situatie in de hoofdstad niet alarmerend genoeg om de inwoners beperkingen op te leggen, maar daar komt nu verandering in. De maatregelen zijn bovendien heel zwaar voor Russische begrippen. In veel plaatsen gaan de autoriteiten niet verder dan een coronapaspoort voor de horeca of het theater, of gelden er überhaupt geen restricties.

Recordcijfers

Ook de landelijke coronacijfers zijn zorgwekkend. De herfstgolf is meer dan drie keer zo hoog als vorig jaar en heeft zijn piek nog niet bereikt. Maandag lag het aantal vastgestelde besmettingen voor het eerst sinds het begin van de epidemie boven de 34 duizend. De afgelopen weken noteerde de Russische taskforce bijna dagelijks een nieuw recordaantal coronadoden. Het jongste record werd dinsdag gevestigd: binnen een etmaal overleden 1.015 mensen aan het virus.

Het officiële dodental is daarmee gestegen tot 225.325, op een bevolking van bijna 146 miljoen Russen. Omgerekend naar inwonertal is het dodental door covid-19 in Rusland ongeveer anderhalf keer zo hoog als het dodental in Nederland zoals gemeld door het RIVM. Naar verwachting ligt het daadwerkelijk aantal coronadoden nog hoger, omdat het Kremlin niet alle gevallen meetelt.

Landelijke maatregelen

De regering is gedurende de hele pandemie erg terughoudend geweest met landelijke maatregelen en pleit steevast voor een regionale aanpak. Maar ook in het Kremlin lijkt de noodsituatie door te dringen. Premier Michail Misjoestin zei dinsdag tijdens een overheidsbijeenkomst dat het tijd is om de situatie aan te pakken omdat de druk op de gezondheidszorg te hoog wordt.

Vice-premier Tatiana Golikova stelde voor om een ‘niet-werken week’ in te stellen van 30 oktober tot 7 november om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze maatregel is aan het begin van de pandemie ook al ingezet, volgens premier Misjoestin met succes. Golikova zei dat het voorstel woensdag aan president Poetin wordt voorgelegd.

Tot nu toe legt het Kremlin de nadruk vooral op vaccinatie als manier om dodelijke slachtoffers te voorkomen. Slechts 32 procent van de Russen is al volledig gevaccineerd. President Poetin vroeg parlementsleden vorige week om het vaccin onder de bevolking te promoten, maar benadrukte dat vaccinatie vrijwillig moet blijven. ‘Mensen vertrouwen jullie advies en aanbevelingen en luisteren daarnaar’, zei Poetin. De autoriteiten hebben vaccinatielocaties geopend in winkelcentra en zetten lokkertjes zoals loterijen voor pas-gevaccineerden in om de Russen over te halen om zich te laten inenten.

Ondanks de promotie neemt de vaccinatiegraad al weken nauwelijks toe. Onder de bevolking heerst groot wantrouwen tegen het Spoetnik V-vaccin, dat in eigen land is ontwikkeld. De regering zegt dat het niet gelooft meer Russen te kunnen verleiden als buitenlandse vaccins worden toegelaten. Volgens een woordvoerder van het Kremlin is dat bovendien alleen mogelijk wanneer het land dat die vaccins maakt zelf de Russische vaccins goedkeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden