Moskou krijgt ander gezicht

Zijn haar is even wit als de Siberische sneeuw en zijn bontmantels even indrukwekkend als die van wijlen Iwan Rebroff....

Peter de Waard

Zelf wil D’Hamecourt eigenlijk nog niets van een afscheid weten. Zin in interviews heeft hij nog niet. Voor veel Nederlanders is hij het gezicht van Rusland geworden. D’Hamecourt is achttien jaar correspondent geweest, hetgeen betekent dat hij al voor het NOS Journaal actief was toen Rusland nog de Sovjet-Unie was en Moskou de hoofdstad van het wereldproletariaat.

D’Hamecourt beschreef in zijn boek Moskou is een gekkenhuis zijn standplaats als ruw en onpersoonlijk, maar ook als een journalistieke goudmijn, met een schat aan menselijke verhalen en tegenstrijdigheden. Een stad die enorm is veranderd maar toch innerlijk hetzelfde gebleven. Waar eind jaren tachtig nog een schrale ruileconomie heerste, lopen de inwoners van de Russische hoofdstad nu verdoofd door de vele uit de grond gestampte reusachtige winkelcentra.

D’Hamecourt wordt opgevolgd door Kysia Hekster (36). De chef buitenland van de NOS was twee jaar geleden nog aanwezig bij het Machtige Vrouwendiner, met nieuwe chefs, adjuncten en hoofdredacteuren. Eind jaren tachtig werd Hekster bekend als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Ze leidde in het studiejaar 1994-’95 meer dan honderd acties – met als hoogtepunt een betoging van tienduizend studenten in Utrecht. Niet zonder resultaat: de Eerste Kamer stemde tegen het plan voor de prestatiebeurs. Velen zien Hekster nog als voorzitter van de LSVb, hoewel ze een hele serie opvolgers heeft.

Ze zal in Moskou de hete adem van D’Hamecourt in de nek blijven voelen, want hij blijft daar met zijn Russische vrouw wonen. ‘Het leukst zijn de mensen zelf’, zo zei D’Hamecourt dit jaar in een gesprek met het Nederlands Dablad. ‘Die Russen die eindeloos tot diep in de nacht kunnen filosoferen. Levensgenieters, die niet in de wieg zijn gelegd om te werken.’

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden