Moskou knooppunt van diplomatie in Kosovo-conflict

Moskou lijkt deze week het punt te worden waar alle diplomatieke inspanningen om de oorlog rond Kosovo tot een goed einde te brengen samenkomen....

ReutersNYT en AP

Na een gesprek met minister Ivanov van Buitenlandse Zaken zei Talbott dat hij een beter inzicht had gekregen in de Russische opvattingen over Kosovo. En Ivanov verklaarde: 'Hoewel elke luchtaanval de zaak moeilijker maakt, zien we mogelijkheden voor een oplossing.'

Rusland is van oudsher bevriend met Servië. De Russische regering is dan ook fel tegen de luchtaanvallen van de NAVO, en tegen de olieblokkade die het Westen wil opwerpen om de tanks van de Joegoslavische president Milosevic tot stilstand te brengen.

Alvorens door te reizen naar Duitsland, sprak Talbott in Moskou ook met president Jeltsins speciale gezant voor Kosovo, Tsjernomyrdin. Moskou mag deze week ook nog bezoek verwachten van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, van de Duitse minister van Defensie en van de ministers van Buitenlandse Zaken van Griekenland en Canada.

Na een maand bombarderen acht de NAVO de tijd rijp voor een diplomatiek offensief. Aan Rusland wordt daarin een hoofdrol toebedacht. Talbott arriveerde gisteren in Moskou met een eerste concessie op zak. Op haar jubileumtop heeft de NAVO zich dit weekeinde bereid verklaard de luchtaanvallen te staken zodra Servië een begin maakt met de terugtrekking van zijn troepen uit Kosovo. Eerst wilde de NAVO pas ophouden als Servië ál zijn troepen had teruggetrokken. Ook is de NAVO nu bereid de Veiligheidsraad om een mandaat te vragen voor een uiteindelijke vredesmacht - wat betekent dat ook Rusland daar toestemming voor moet geven.

Minister Ivanov zag ook een verschuiving in de stellingname van Milosevic. Tegenover The New York Times verklaarde hij dat de Joegoslavische president nu bereid is zijn troepensterkte in Kosovo (volgens de NAVO veertigduizend man) terug te brengen tot die van oktober, voordat de aanval op de etnische Albanezen werd ingezet. Ook is Belgrado volgens Ivanov bereid de aanwezigheid van een internationale macht onder leiding van de Verenigde Naties te aanvaarden.

Dat standpunt werd gisteren officieel naar voren gebracht door de neo-communistische regeringspartij Joegoslavisch Links, waar de echtgenote van president Milosevic de scepter zwaait.

De Joegoslavische vice-premier Vuk Draskovic, die zondag al opzien baarde met de uitspraak dat hij geen bezwaar had tegen een VN-vredesmacht voor Kosovo, ging gisteren nog een stap verder. Hij zei zich erbij te zullen neerleggen als van die vredesmacht ook NAVO-landen deel uitmaken. Bovendien heeft de Joegoslavische regering er volgens hem geen bezwaar tegen als er een onderzoek wordt ingesteld naar oorlogsmisdaden in Kosovo.

Draskovic is echter slechts een van de zes vice-premiers die Joegoslavië rijk is en in de NAVO-hoofdsteden vraagt men zich af welk gewicht aan zijn uitspraken moet worden toegekend. De ultra-nationalistische vice-premier van Servië, Vojislav Seselj, zei gisteren dat geen enkele Serviër die goed bij zijn hoofd is ooit akkoord kan gaan met de aanwezigheid van buitenlandse militairen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden