NieuwsRussische Coronahulp

Moskou helpt andere landen, terwijl Rusland zelf kampt met tekorten

‘From Russia with Love’. Onder die vlag stuurde Rusland de afgelopen tijd hulpgoederen naar een reeks landen om die te helpen met de coronacrisis. President Poetin stuurde zelfs een vliegtuig met medisch materieel naar de VS. Maar thuis klinkt er gemor, omdat Rusland zelf tekorten heeft.

Een militaire truck laadt vlak buiten Moskou medische goederen bestemd voor Italië in een vrachtvliegtuig (een Il-76).Beeld AP

Een Russisch Antonov An-124-vrachtvliegtuig kwam woensdagmiddag aan in New York met een lading mondmaskers, handschoenen, beschermende pakken en beademingsapparatuur, allemaal zaken waar ziekenhuizen in de VS om zitten te springen. President Trump noemde het gebaar van de Russen ‘heel aardig’. 

Eerder stuurde Rusland al vliegtuigen vol medische hulpgoederen en ontsmettingsapparatuur met het opschrift ‘From Russia with Love’ naar Italië, plus een aantal artsen en virologen van het Russische leger. Ook Iran, dat met een ernstige virusuitbraak te kampen heeft, kreeg hulp uit Rusland in de vorm van testkits. Moskou stuurde verder hulp naar Venezuela, dat net als Iran gebukt gaat onder Amerikaanse sancties. 

Met hulpzendingen naar Rome was Moskou de Europese partners van Italië voor, die hierdoor in verlegenheid werden gebracht. Bij de EU en de Navo werden vraagtekens gezet bij de Russische hulpactie, die volgens sommige functionarissen vooral bedoeld is als diplomatieke publiciteitsstunt. De Italiaanse krant La Stampa klaagde dat het overgrote deel van de Russische hulpgoederen onbruikbaar was.

Niet voor niets

Ook bij de humanitaire hulp aan de Verenigde Staten zijn vraagtekens geplaatst. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ging het om medisch materieel dat de VS van de Russen hadden gekocht na een telefoongesprek tussen president Trump en Poetin. Moskou gaf daarop toe dat de VS voor de helft betaald hadden, de andere helft werd gefinancierd door een Russische investeringsmaatschappij.

Ook in Rusland zelf klonk kritiek op de leveringen aan het buitenland, aangezien ook Russische ziekenhuizen klagen over tekorten aan beschermend materiaal en beademingsapparatuur. Vooralsnog heeft Rusland een veel lager aantal coronagevallen dan andere landen (in totaal 3.548), maar het aantal stijgt snel. Donderdag kwamen er 771 geregistreerde besmettingen bij, de grootste stijging sinds het begin van de epidemie. 

Zelf mondkapjes naaien

De onafhankelijke krant Novaja Gazeta wees erop dat die stijging overeenkomt met het aantal nieuwe gevallen dat de VS twee weken geleden noteerden. Sindsdien is het aantal Amerikanen dat besmet is geraakt geëxplodeerd. Volgens de krant is er vooral buiten Moskou bij veel ziekenhuizen een nijpend gebrek aan professionele medische mondkapjes, beschermende kleding, ontsmettingsgel en moderne beademingsapparatuur. In sommige regio’s is het medisch personeel volgens de krant geïnstrueerd om zelf hun mondkapjes te naaien. 

Critici van de hulpleveranties aan het buitenland wezen er ook op dat ziekenhuizen in steden als Saratov en Voronezj nog zitten te wachten op hun bestelde beademingsapparaten, terwijl die in New York al zijn aangekomen.

‘Ik dacht dat het een 1-aprilgrap was, maar Rusland heeft de VS inderdaad maskers en medische apparatuur verkocht, terwijl onze artsen en verplegers zonder mondkapjes zitten en elkaar besmetten’, reageerde oppositieleider Aleksej Navalny op Twitter. ‘Dat is krankzinnig. Poetin heeft zijn verstand verloren.’

Anderen trokken een vergelijking tussen de graanleveringen waarmee de Sovjet-Unie in de jaren dertig doorging, terwijl in Oekraïne − toen nog een Sovjetrepubliek − miljoenen stierven door honger. Dat was een propagandastunt waarmee Sovjetdictator Jozef Stalin wilde laten zien dat er niets waar was van de geruchten dat er door zijn beleid massale hongersnood was uitgebroken in Oekraïne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden