Moskou gelooft niet in tranen

ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Vanwaar de tranen bij de pas tot president herkozen Vladimir Poetin zondagavond?

Vanwege de wind, verklaarde Poetin zelf naderhand. Zou kunnen. Iedereen die vanuit een warme ruimte de vrieskou in loopt, kan vochtige ogen krijgen of zelfs tranen. En het Kremlin is warm. Het is zelfs een zeer behaaglijk oord - wat verklaart waarom het zo moeilijk is voor zijn bewoners om er afscheid van te nemen. Stalin verbleef er van 1928 tot 1953 (25 jaar), Brezjnev van 1964 tot 1982 (22 jaar), toen kwam er een dip, maar Poetin kan 24 jaar gaan scoren.

Wie de beelden ziet van Poetins overwinningsrede kan moeilijk ontkomen aan een alternatieve conclusie. Terwijl Dima (Medvedev) spreekt, zie je hoe Vova (Poetin) probeert zijn emoties weg te slikken. Hij slikt en slikt - maar kan elk moment in huilen uitbarsten. Pas als hij moet spreken, herstelt hij zich, en hoe. De vonken vliegen ervanaf, iedereen krijgt ervan langs en Glorie aan Rusland heeft gezegevierd.

De tranen kunnen erop duiden dat Poetin inderdaad aangeslagen is door de plotse ontdekking, een paar maanden geleden, dat hij niet langer door iedereen wordt gezien als goede tsaar.

Ruslands populairste blogger Aleksej Navalny vindt dat Poetin reden had om te huilen. 'Hij keek goed om zich heen en zei: god, wat heb ik aangericht!' Op Twitter heette het: 'Moskou gelooft niet in tranen', een verwijzing naar een klassieke Sovjetfilm.

De conservatieve Amerikaanse senator John McCain, met wie Poetin al jaren in een scheldpartij is verwikkeld, twitterde vanuit Washington: 'Beste Vlad, surprise surprise! Je hebt gewonnen! Het Russische volk huilt ook!'

Commentator Will Bland herinnert eraan dat Poetin inderdaad razend populair is geweest in Rusland en dat zijn invloed op Rusland groter is geweest dan die van Margaret Thatcher op Groot-Brittannië. 'Thatcher huilde pas op de dag dat ze Downing Street verliet, terwijl Poetin net begint aan een termijn van zes jaar. Zijn tranen markeren het begin van einde.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden