Moskou: geen steun voor Russische spaarders Cyprus

Rusland is niet van plan individuen of bedrijven die geld verliezen op Cyprus te helpen, aldus eerste vicepremier Igor Sjoevalov. Grote rekeninghouders bij Bank of Cyprus kunnen tot 60 procent van hun geld kwijtraken, zegt de centrale bank in Nicosia.

MOSKOU - Met zijn uitspraken onderstreepte Sjoevalov dat de Russische zorgen om de hervorming van de Cypriotische bankensector gericht zijn op de belangen van staatsbedrijven en -banken. 'Er zijn twee soorten Russisch geld dat in Cyprus wordt bewaard', zei Sjoevalov. 'Geld waarover belasting is betaald en geld waarover geen belasting is betaald. Als iemand geld verliest in de twee getroffen banken (Bank of Cyprus en Laiki Bank, red.) dan is dat jammer, maar de Russische autoriteiten ondernemen dan geen actie.' Als een groot Russisch bedrijf waarin de staat aandeelhouder is, veel geld dreigt te verliezen 'kunnen we ernaar kijken - maar op transparante wijze, hier in Rusland.'


President Poetin noemde het eerste Europese reddingsplan, dat voorzag in heffingen op alle rekeninghouders van Cypriotische banken, 'oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk'. Dat hij de uiteindelijke deal zonder morren accepteert, komt volgens Russische media omdat deze zich beperkt tot twee grote Cypriotische banken - en niet de Russian Commercial Bank - de Cypriotische poot van staatsbank VTB - raakt. Deze heeft voor meer dan 10 miljard euro aan activa. VTB zegt 'slechts enkele tientallen miljoenen' te zullen verliezen in Cyprus en volgens een woordvoerster van premier Medvedev wordt de situatie rond de bank 'nauwlettend in de gaten gehouden'.


Volgens de Cypriotische centrale bank kunnen de verliezen voor rekeninghouders bij Bank of Cyprus oplopen tot 60 procent van hun tegoeden boven de 100 duizend euro. Eerst zal 37,5 procent van die bedragen worden omgezet in 'bankaandelen', maar zo nodig komt daar in een tweede ronde nog 22,5 procent bij. Over het restant van hun geld krijgen de rekeninghouders de huidige rente, plus 10 procent.


Cypriotische economen voorspellen dat deze maatregelen de economie een grote klap zullen geven. President Nicos Anastasiades komt echter met een 'groeiplan': nieuwe belastingvrijstellingen moeten de bedrijvigheid opkrikken en het intrekken van een casinoverbod toeristen aantrekken.


Volgens vicepremier Sjoevalov kunnen Russen hun geld beter in eigen land bewaren dan in Europa. 'Daar hebben ze een rechtvaardiging gevonden om geld te confisqueren', zei hij. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble onderstreepte zaterdag dat Cyprus een 'speciaal, geïsoleerd geval' blijft, maar volgens Sjoevalov geldt: 'Als je dit eenmaal hebt geprobeerd, en je vond het lekker, dan kun je niet meer stoppen.' Maar Russische analisten geloven allerminst dat 'Cyprus' een einde zal maken aan de kapitaalvlucht uit Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden