Moskou furieus over NAVO-blokkade van Russische troepen

De NAVO heeft dit weekeinde tien Russische vluchten met troepenversterkingen voor Kosovo tegengehouden. Eerst moet de Russische rol in de door de NAVO geleide vredesmacht tot in details geregeld zijn, vindt de alliantie....

ReutersAP en AFP

De Russische vliegtuigen konden niet weg omdat ze geen toestemming kregen gebruik te maken van het luchtruim van NAVO-lid Hongarije en NAVO-kandidaten Bulgarije en Roemenië. De bedoeling was om van zondag tot en met woensdag driehonderd commando's naar Kosovo te sturen. Momenteel bevinden zich zevenhonderd Russen op het vliegveld bij Pristina.

Hoewel het overbrengen van troepen via de lucht op problemen stuit, worden ondertussen wel Russische eenheden over zee en land richting Kosovo gebracht. Uiteindelijk moet het Russische contingent in Kosovo rond de 3600 manschappen tellen.

De Russen drongen in de afgelopen week in de onderhandelingen over de details van het akkoord van Helsinki aan op zodanige wijziging dat hun troepen in Kosovo alleen onder Russische officieren vallen en niet onder het formele commando van de NAVO. Ook probeerde Moskou Russische troepen naar andere dan de afgesproken sectoren te dirigeren. Een NAVO-delegatie is zondag naar Moskou gevlogen in een poging om een nieuwe rel over de vredesmacht te voorkomen.

Tegelijkertijd met het nieuws over het oponthoud van de Russische troepen, werd zondag bekend dat Rusland een Amerikaanse militaire attaché het land uit heeft gezet. De attaché, luitenant-kolonel Peter Hoffman, is tot persona non grata verklaard en donderdag vertrokken. Moskou gaf geen reden voor de uitwijzing.

Britten doden UCK-strijders

Britse KFOR-militairen hebben zaterdagochtend vroeg in Pristina twee mannen doodgeschoten. De mannen - volgens plaatselijke media UCK-strijders - reden al schietend op een pand af waar de Britten een groep Serviërs beschermden. De militairen voelden zich bedreigd, waarop ze het vuur openden. Het was zaterdag negen jaar geleden dat de Kosovo-Albanezen eenzijdig de onafhankelijkheid uitriepen. Tienduizenden Kosovaren, onder wie ook de slachtoffers, gingen in Pristina de straat op om dit te vieren.

Turken onthaald in Kosovo

De eerste Turkse militairen voor de internationale troepenmacht zijn zondag in Prizren als helden onthaald. Etnisch-Albanese en Turkse inwoners dansten in de straten. Voor de Serviërs is de komst van de Turken pijnlijk. Begin deze eeuw, in 1912, zijn de Turken na 500 jaar Ottomaanse overheersing uit Kosovo verdreven. De 130 soldaten die zondag in Prizren aankwamen vormen de voorhoede van in totaal duizend Turkse militairen die in Kosovo gestationeerd zullen worden. De Turken staan onder Duits gezag.

Reservisten protesteren

Reservisten van het Joegoslavische leger hebben van vrijdag tot en met zondag enkele wegen in Zuid-Servië geblokkeerd. De mannen, die tijdens de NAVO-bombardementen in Kosovo waren gestationeerd, eisten aanvankelijk dat hun soldij uitgekeerd zou worden en protesteerden tegen president Milosevic. Met de toezegging dat zij donderdag zouden worden uitbetaald, maakten de reservisten zondag een einde aan de actie.

Djindjic terug

De Joegoslavische oppositieleider Zoran Djindjic is zondag teruggekeerd in Servië, ondanks een onderzoek van een militaire rechtbank dat tegen hem loopt wegens ontduiken van dienst in Kosovo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden