Moskou en Washington eens over beperken kernwapens

De Verenigde Staten en Rusland hebben een akkoord bereikt over verdere beperking van hun strategische kernarsenalen. Volgens het akkoord, dat president Bush en president Poetin komende week zullen ondertekenen tijdens hun topontmoeting in Moskou, zullen de twee landen hun kernarsenalen de komende tien jaar met tweederde verminderen....

Van onze correspondent Bert Lanting

'Dit verdrag maakt een einde aan de erfenis van de Koude Oorlog', zei Bush. Ook president Poetin was positief over het akkoord, dat bepaalt dat de VS en Rusland hun kernarsenalen tot respectievelijk 1700 en 2200 kernkoppen zullen reduceren. De VS en Rusland hebben nog ongeveer vijf- tot zesduizend kernkoppen.

Het nieuwe verdrag gaat verder dan het Start-II verdrag, waarin de VS en Rusland al hadden afgesproken hun strategische kernarsenalen tot 3000 à 3500 kernkoppen te beperken.

De doorbraak kwam maandag tijdens onderhandelingen tussen de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken John Bolton en zijn Russische ambtgenoot Georgi Mamedov.

Het opvallendste van het akkoord is dat het de VS de gelegenheid biedt niet alle kernkoppen te vernietigen, maar een deel op te slaan voor noodgevallen. Ook is de opzeggingstermijn korter dan normaal het geval is. Beide partijen kunnen zich na een wachttijd van drie maanden terugtrekken uit het verdrag in het geval van een 'bedreiging van de nationale veiligheid'. Aanvankelijk stond Moskou erop dat alle afgedankte kernkoppen voorgoed vernietigd zouden worden, maar uiteindelijk legden de Russen zich neer bij de Amerikaanse eis van een 'flexibele' afspraak.

Op haar beurt heeft de regering-Bush er uiteindelijk mee ingestemd dat de afspraken in een verdrag worden vastgelegd. Aanvankelijk wilden de VS het bij een vrijwillige afspraak laten, maar dat stuitte in Moskou op veel bezwaar. Een en ander betekent dat de Doema en de Amerikaanse Senaat het verdrag nu moeten ratificeren. Het lijkt erop dat Bush weinig moeite zal hebben de goedkeuring van de Senaat te krijgen.

In het akkoord is afgesproken dat de verificatie-procedures uit het Start-I akkoord als voorbeeld zullen dienen voor het toezicht op de naleving van het verdrag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden