Moskou denkt vandaag vrede te sluiten met republiek Tsjetsjenië

Russische en Tsjetsjeense onderhandelaars hebben gisteren een beginselakkoord bereikt over de toekomstige status van de Kaukasus-republiek. De overeenkomst moet een einde maken aan de al ruim een half jaar durende oorlog in Tsjetsjenië, dat zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van Rusland....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Volgens de Russische onderhandelaar Arkadi Volski is de kwestie van de status van Tsjetsjenië opgelost. Ook de Tsjetsjeense onderhandelaar Oemar Imajev was optimistisch. Hij zei te verwachten dat de twee partijen vandaag een definitief vredesakkoord zullen tekenen.

Het ziet er echter naar uit dat de Russen en de Tsjetsjenen het akkoord totaal verschillend uitleggen. Imajev klom na afloop van het vredesberaad op een vrachtwagen en vertelde de wachtende Tsjetsjeense betogers bij het gebouw van de missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dat het 'nu zeker is dat de onafhankelijke staat Tsjetsjenië zal blijven voortbestaan'.

Imajevs verklaring werd met gejuich begroet door de Tsjetsjeense betogers.

Maar het is uiterst onwaarschijnlijk dat de Russische onderhandelingsdelegatie heeft ingestemd met erkenning van de onafhankelijkheid van de republiek, waarheen Moskou vorig jaar december troepen stuurde. Premier Tsjernomyrdin, die in het Russische politieke landschap bekendstaat als een duif, zei deze week nog dat er geen sprake kan zijn van onafhankelijkheid voor Tsjetsjenië.

De leider van de Russische onderhandelingsdelegatie, minister voor Nationaliteitenkwesties Michajlov, zei voor het begin van het overleg dat er een formule was gevonden die uitgaat van de Russische grondwet (volgens welke Tsjetsjenië deel uitmaakt van Rusland) en het zelfbeschikkingsrecht van het Tsjetsjeense volk.

Hoe de onderhandelaars erin geslaagd zijn de twee eisen - Moskous eis dat Tsjetsjenië bij Rusland blijft en de Tsjetsjeense eis dat Moskou de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië erkent - te verenigen, blijft duister.

De Tsjetsjeense delegatie heeft de afgelopen dagen uitgebreid overleg gevoerd met de Tsjetsjeense president Doedajev, die zich in de bergen in het zuiden van de Kaukasusrepubliek heeft teruggetrokken. Maar misschien nog wel belangrijker is de mening van de plaatselijke Tsjetsjeense commandanten. Veel commandanten zijn op de hand van Sjamil Basajev, de leider van het zelfmoordcommando dat vorige maand de Russische stad Boedjonnovsk overviel en zo'n vijftienhonderd mensen gijzelde. Basajev heeft steeds gezegd dat van opgeven van de onafhankelijkheid geen sprake kan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden