Moskou beticht NAVO van 'volkenmoord'

De Russische regering heeft de NAVO er dinsdag van beschuldigd de Bosnische Serviërs met 'volkenmoord' te bedreigen. Volgens een verklaring zijn bij de NAVO-bombardementen op stellingen van het Bosnisch-Servische leger tal van kinderen gedood of wees geraakt....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

'Op die manier komt het overleven van de huidige generatie Bosnische Serviërs op het spel te staan, hetgeen neerkomt op genocide', aldus de Russische verklaring.

Moskou heeft al verscheidene malen krachtig geprotesteerd tegen de NAVO-luchtaanvallen, maar het was voor het eerst dat de regering zulke emotionele taal bezigde. 'De Russische regering laat weten dat zij niet onverschillig kan blijven over het tragische lot van de kinderen van onze Slavische broeders.'

Moskou bood aan Servische kinderen te evacueren en onderdak te bieden in vakantiekolonies in het zuiden, waar zij 'de nachtmerrie van de oorlog die hun vaderland doormaakt, kunnen vergeten'.

Het was opvallend dat de verklaring afkomstig was van de regering en niet van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Russische parlement eiste dit weekeinde het aftreden van minister van Buitenlandse Zaken Andrej Kozyrev wegens zijn 'slappe' opstelling tegenover de NAVO.

De NAVO deed de Russische protesten aanvankelijk af als 'verkiezingspropaganda'. Maar het lijkt erop dat de westerse landen steeds bezorgder raken over de opstelling van Moskou.

Hoewel de meerderheid van de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren het protest van Rusland tegen de bombardementen van de hand wees, wordt in de westerse hoofdsteden steeds duidelijker dat Moskou echt kwaad is.

Met het oog daarop heeft president Clinton een hoge regeringsfunctionaris naar Moskou gestuurd om de gemoederen te sussen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken klaagde gisteren dat de NAVO en de Verenigde Naties buiten Rusland om een geheim akkoord hebben gesloten waarin de NAVO ruime volmachten krijgt luchtaanvallen tegen de Bosnische Serviërs uit te voeren.

Volgens de overeenkomst die van 10 augustus dateert, mag de NAVO ook aanvallen tegen de Serviërs uitvoeren om dreigende offensieven tegen de 'veilige gebieden' te voorkomen.

Volgens het Russische ministerie is Moskou zelfs niet in het bestaan van de overeenkomst gekend, laat staan dat Rusland geraadpleegd is over de inhoud van het document.

Delegatieleden uit het Russische parlement die vandaag naar Belgrado en Pale vertrekken voor overleg met de Serviërs, riepen president Jeltsin gisteren alvast op de sancties tegen Servië op te heffen. De afgevaardigden zeiden ook dat Kozyrev zich 'volstrekt gediskwalificeerd' had als minister en dat hij zou moeten aftreden.

Maar de belaagde minister verdedigde zich tegen de 'hysterische' kritiek van het parlement op zijn beleid en waarschuwde voor een nieuwe confrontatie met het Westen.

'Ik denk dat de Russen er genoeg van hebben de rest van de wereld tegen zich te krijgen', aldus Kozyrev. 'De Russen zijn normale mensen. Ze zijn tegen de NAVO-aanvallen, maar ze willen ook niet terug naar het verleden, toen de hele wereld het verkeerd deed en alleen de Sovjet-Unie het goed deed, maar de Russen het toch slechter hadden dan de anderen.'

Kozyrev wees er verder op dat Rusland in de Veiligheidsraad tegen de NAVO-bombardementen had geprotesteerd, maar dat de meerderheid van de Veiligheidsraad achter de NAVO-acties stond. 'Wij waren in de minderheid en daarom hebben wij niet onze zin gekregen; zo zijn de regels van het spel', aldus Kozyrev.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden