Moskeebestuur geeft imam aan

Het Openbaar Ministerie in Den Haag onderzoekt mogelijk illegale shariapraktijken van de omstreden imam Fawaz Jneid. Het bestuur van de salafistische (ultra-orthodoxe) As Soennah-moskee, dat de imam per 1 juli ontslag heeft aangezegd, heeft aangifte gedaan tegen zijn eigen geestelijk leider.

DEN HAAG - Fawaz heeft sinds 2008 meer dan vijftien illegale huwelijken gesloten en illegale echtscheidingen uitgesproken, zegt de advocate van het bestuur, Anja Hoffmans. Ook nog in januari 2012. Dat is in strijd met artikel 449 van het Wetboek van Strafrecht. In Nederland mag pas religieus worden gehuwd als eerst een burgerlijk huwelijk is voltrokken. De imam, die zijn ontslag aanvecht, ontkent nog illegale huwelijken te sluiten sinds burgemeester Van Aartsen hem dat nadrukkelijk heeft verboden.

Maar de imam is niet gestopt met zijn 'lucratieve shariahandel', ervaren vrouwenorganisaties in de Schilderswijk. Vrouwelijke bekeerlingen worden gekoppeld aan illegalen uit Algerije of Tunesië. Spijtoptanten kunnen moeilijk terugkrabbelen als hun een religieuze scheiding wordt geweigerd. Vrouwen die slechts islamitisch gehuwd zijn, hebben nergens recht op. Ze worden gedumpt, gedwongen polygamie te accepteren, krijgen geen alimentatie voor hun kinderen, en kunnen niet erven.

De vuile was van As Soennah hangt nu buiten, doordat er een 'smerige oorlog' woedt tussen het moskeebestuur en de imam. Sinds Fawaz in maart werd geschorst, maken de partijen elkaar uit voor rotte vis en proberen ze de ander het etiket 'extremistisch' op te drukken.

De vijftien dossiers die het OM nu onderzoekt, zijn volgens de vrouwenorganisaties het topje van de ijsberg. Dat denkt ook PvdA-Kamerlid Kadija Arib, die geregeld wordt benaderd door slachtoffers van sharia-huwelijken. 'Zo'n huwelijk is ook in Marokko illegaal', zegt Arib. Volgens haar kunnen kinderen uit zo'n relatie niet worden bijgeschreven in het Marokkaanse paspoort van de ouders en komen ze Marokko niet in.

Illegale huwelijkspraktijken in de As Soennah-moskee zorgen al jaren voor onrust in de islamitische gemeenschap in Den Haag. Vlak na de moord op Theo van Gogh, in 2004, meldde de Volkskrant dat radicale jongeren buiten medeweten van hun ouders in de As Soennah moskee islamitisch werden gehuwd. Dat stelde hen in staat islamitisch verantwoord seks te hebben. Niet alleen de imam, ook andere leiders in de moskee sloten toen zulke huwelijken.

Hofstadgroep

De imam verbond Soumaya S., de enige vrouw die in Nederland is veroordeeld wegens terroristische activiteiten, in de echt met Noureddine el F., prominent lid van de Hofstadgroep. Dat ontkende Fawaz destijds heftig. Maar S. bevestigde het publiekelijk tijdens een rechtszitting.

Het moskeebestuur van As Soennah schreef op 4 juni een stevige interne brief aan de bezoekers. 'Allah houdt er niet van dat het slechte wordt geopenbaard, behalve door degene die onrecht is aangedaan', staat er als inleidende verklaring. Fawaz voelt zich 'verheven boven iedereen'. Hij 'schoffeert een zuster en zegt: 'De verachte (al-Haqierah), ik ga op haar schijten (akhra calaiha)''.

Fawaz, die zich van hetzelfde Allah-citaat bedient, heeft het over 'een (islamitisch) onwettige coupe' tegen hem. Hij refereert aan 'racistische uitspraken die gedaan zijn door enkele bestuursleden dan wel door diegenen die in hun kringen vertoeven'. Leden van de 'security' die het bestuur heeft opgezet hebben 'banden met de maffia'.

De strijd, zeggen ingewijden, gaat om de macht. 'En macht is geld', zegt Farid Aouled-Lahcen van de Stem van Marokkaanse Democraten-Nederland (STEM), die de ontwikkelingen in de As Soennah-moskee al sinds eind jaren negentig volgt.

Van een ideologische koerswijziging door het nieuwe bestuur is volgens hem geen sprake. Bij de komst, eind 2011, van de Marokkaanse 'pedo-imam' Mohammed al-Maghraoui vergoelijkte bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri het sluiten van huwelijken met 9-jarige meisjes. Voor de camera van TV West legde hij uit dat het tekenen van huwelijkscontracten op jonge leeftijd (seks is volgens hem niet aan de orde) in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap normaal is.

Opvallend vindt Aouled-Lahcen dat 'de opstand van Fawaz' leerlingen' plaatsvindt kort na de inwijding van de 'peperdure nieuwbouw'. 'Een mooi moment om de boel over te nemen.' Er is, zegt hij, een groot salafistisch centrum gecreëerd met internationale uitstraling. Fawaz, die slecht Nederlands spreekt, had in zijn communicatie naar de buitenwacht die jongeren nodig als 'brug'.

De leerlingen van Fawaz hebben de afgelopen jaren inzicht gekregen in diens financiële netwerk, in bijvoorbeeld de contacten met sjeiks uit de Golfstaten. Aouled-Lahcen: 'Het nieuwe bestuur kan nu onder meer profiteren van de handel in oemrah- en hadj-reizen, van contacten met lokale halal-slagers, theehuizen, kleine ondernemers, en van het sluiten van religieuze huwelijken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden