Moskee kampt met geldnood en klachten

DRIEBERGEN Er worden zware offers gevraagd van de Marokkaanse gemeenschap in Driebergen (125 gezinnen), die al jaren ijvert voor een eigen moskee....

Om de bouw te kunnen financieren, zijn vele gezinnen jarenlang niet op vakantie gegaan. En nu wordt ook het spaargeld voor de bedevaart naar Mekka aangesproken en hebben vrouwen zelfs hun gouden sieraden ingeleverd om de inrichting van de moskee te kunnen bekostigen.

Onderwijl is het nog maar de vraag of al die inspanningen tot het gewenste resultaat leiden. Buurtbewoners lopen te hoop tegen de komst van de moskee en hebben bij de Raad van State om vernietiging van de bestemmingsplanwijziging gevraagd. Binnen een maand wordt de uitspraak verwacht.

Die zal ook gevolgen hebben voor een nog in aanbouw zijnde moskee voor de Turkse gemeenschap, ook aan de Akkerweg. Om de klagende buurtbewoners (geluidsoverlast!) tegemoet te komen hadden de initiatiefnemers tot de bouw van de Marokkaanse moskee al besloten tot een opvallende aanpassing. De moskee krijgt geen minaret. 'Al hoort een minaret bij een moskee, als een toren bij een kerk', zegt voorzitter Alkachouti van de Marokkaanse gemeenschap.

Hij is verheugd dat de Raad van Kerken wsteun verleent: via de vereniging Draag een Steentje Bij is negenduizend euro voor de inrichting opgebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden