Moskee in Amsterdam van de baan; claim tegen Milli Görüs

De Amsterdamse Westermoskee is van de baan. Projectontwikkelaar Het Oosten heeft zich definitief teruggetrokken en eist van de opdrachtgever, de Turkse islamitische organisatie Milli Görüs, een schadevergoeding van 7,5 miljoen euro....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Burgemeester Cohen maakte maandag bekend zijn bemiddelingspogingen tussen Milli Görüs en Het Oosten onmiddellijk te staken. De gesprekken verliepen volgens zijn woordvoerder zeer moeizaam. Bovendien wil Cohen meer duidelijkheid over de integriteit en solvabiliteit van Milli Görüs. Deze week wordt de gemeenteraad ingelicht.

Milli Görüs bestudeert de mogelijkheid om met een andere ontwikkelaar in zee te gaan voor een veel goedkopere moskee. In dat geval moeten er nieuwe vergunningen worden aangevraagd en begint de gehele inspraakprocedure opnieuw. De politieke wil is in Amsterdam evenwel verdwenen om nog langer zaken te doen met Milli Görüs, zoals enkele woordvoerders bevestigen.

Het Oosten laat weten al in februari dit jaar te hebben besloten een punt te zetten achter de samenwerking. Met name de onverwachte en geforceerde bestuurswisseling bij de vennootschap Manderen (van Milli Görüs), de opdrachtgever voor de bouw van de Westermoskee, viel bij Het Oosten verkeerd.

Vooraanstaande functionarissen van Milli Görüs vochten de bestuurswisseling uit voor de rechter. Er werd besloten de zaak geheim te houden om burgemeester Cohen de kans te geven voor een bemiddeling.

Deze bemiddeling werd maandag doorkruist door een mededeling van Milli Görüs-directeur Yusuf Altuntas in NRC Handelsblad. Tegen de afspraken in verklaarde Altuntas dat het juist omgekeerd was: niet Het Oosten, maar Milli Görüs wenst niet langer samen te werken met de partner. Hij is bereid 6 miljoen euro te betalen om Het Oosten uit te kopen.

De ontwikkeling van een nieuwe moskee op het voormalige garageterrein in stadsdeel De Baarsjes heeft 13 jaar geduurd en leidde regelmatig tot heftige conflicten in de hoofdstad.

Dat de oude en inmiddels afgebroken moskee van Milli Görüs in De Baarsjes jarenlang tot 2002 fungeerde als inzamelplaats ten behoeve van de dubieuze ‘groene’ islamitische fondsen was de gemeente onbekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden