Morsi wint ook slag om nieuwe grondwet

Het referendum over de Egyptische grondwet heeft een overwinning voor de Moslimbroeders opgeleverd. De partij van president Morsi meldde zondag dat 64 procent van de kiezers 'ja' heeft gestemd. Het percentage werd bevestigd door tellingen van onafhankelijke media.

AMSTERDAM - Met 32 procent was de opkomst laag. Van de 51 miljoen kiezers hebben nog geen 12 miljoen mensen met de nieuwe grondwet ingestemd. De oppositie stelt dat er bij het stemmen is geknoeid. Zij gaat de uitslag, die vandaag officieel bekend wordt gemaakt, aanvechten bij de kiescommissie.

'Wij geloven niet dat deze uitslag de wens van het volk uitdrukt', aldus een woordvoerder van diverse, samenwerkende oppositiepartijen. Een van de klachten is dat er onvoldoende onafhankelijk toezicht is geweest. Veel rechters weigerden dat, uit protest tegen de omgang met hun beroepsgroep door president Morsi.

Ook klaagt de oppositie dat er op diverse locaties druk op kiezers zou zijn uitgeoefend.

Gezien de ruime overwinning van de voorstanders lijken de klachtprocedures een achterhoedegevecht te gaan worden. De aandacht van zowel voor- als tegenstanders van Morsi gaat zich vermoedelijk verplaatsen naar de parlementsverkiezingen.

Na de officiële uitslag treedt de Grondwet in werking. Vervolgens moet de president verkiezingen uitschrijven. De verwachting is dat die over ongeveer twee maanden worden gehouden. 'Het referendum is niet het einde van de weg, het is enkel een slag en wij blijven vechten voor het Egyptische volk', zo blikte de oppositiewoordvoerder al vooruit.

Volgens de Moslimbroeders biedt de instemming van de Egyptische bevolking met de grondwet een 'historische kans' om de tegenstellingen in het land te overbruggen.

De spanningen waren in de weken voorafgaand aan het referendum hoog opgelopen. Bij straatgevechten tussen voor- en tegenstanders waren zeven doden en honderden gewonden gevallen. De boosheid van de opposanten gold vooral het niet rekening houden met anderen door de Moslimbroeders. In hun ogen dreigt Morsi een nieuwe dictator te worden.

De nieuwe Grondwet maakt het islamitische gezin tot de hoeksteen van de samenleving. De wettekst staat in de ogen van critici op gespannen voet met vrouwenrechten. De tegenstanders van Morsi zeggen dat de geest van de revolutie van begin 2011 op geen enkele manier in de tekst is terug te vinden.

Een open vraag is of de spanningen tussen voor- en tegenstanders van Morsi in de komende weken opnieuw zullen oplaaien. De president en zijn partij hopen op rust, maar de lage opkomst bij het referendum roept daarover twijfel op. De situatie in het land wordt verder gecompliceerd door de slechte economie. Toeristen mijden Egypte vanwege de gevechten tussen voor- en tegenstanders van Morsi.

De president verloor dit weekeinde de steun van zijn gematigde vicepremier Mahmud Mekki. Die 58-jarige jurist, tot augustus nog werkend als rechter, poogde voorafgaand aan het referendum een bemiddelende rol te spelen. Mekki slaagde daar niet in. De oppositie bleef weg bij zijn uitnodigingen tot het voeren van verzoenende gesprekken. Morsi zei dit weekeinde dat Mekki al eerder had willen stoppen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden