Morsi toch bereid tot uitstel van referendum

De Egyptische president Mohammed Morsi is toch bereid het omstreden referendum over een nieuwe grondwet uit te stellen. Dat zou volgend weekend plaatsvinden, maar kan ook later worden gehouden.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Als voorwaarde stelde vicepresident Mekki vrijdagavond dat de oppositie dit uitstel niet zal aangrijpen om het referendum via de rechter helemaal onmogelijk te maken. De wet bepaalt dat het referendum binnen twee weken nadat de tekst bij de president is terechtgekomen, moet worden gehouden.

Die termijn wordt door een eventueel uitstel niet meer gehaald. De grondwettekst zou daardoor komen te vervallen. Namens de oppositie eiste Mohammed ElBaradei juist een gehele terugtrekking van de tekst door Morsi, met 'een beroep op het patriottisch gevoel van de president'.

Mekki deed zijn aankondiging op een moment dat tienduizenden, volgens sommige berichten zelfs honderdduizenden demonstranten naar het presidentiële paleis waren gekomen. Zijn aankondiging leidde tot gejuich. Eerder was de sfeer grimmig. Een aantal demonstranten had barricades van prikkeldraad doorbroken. Sommigen waren op tanks geklommen. De demonstranten riepen: 'Het volk wil de val van het regime' en 'vertrek, vertrek', slogans die begin vorig jaar werden gebruikt om dictator Mubarak te verdrijven.

De demonstranten waren vrijdag massaal gekomen, uit boosheid over de toespraak die Morsi donderdagavond op de staatstelevisie had gehouden. Ook was er woede over straatgevechten tussen voor- en tegenstanders van Morsi, eerder deze week, waarbij zeven doden en honderden gewonden waren gevallen.

De president had op televisie een oproep tot dialoog gedaan en gezegd dat hij vandaag in zijn paleis wilde overleggen met zijn tegenstanders, inclusief de oppositiepartijen en de revolutionaire jeugd. President Obama toonde zich in een telefoongesprek met Morsi enthousiast over die dialoog.

Maar omdat de Egyptische president had vastgehouden aan zijn referendum wees de oppositie dat af. Dat de gevechten eerder deze week uit de hand waren gelopen, kwam volgens hen door de opdracht tot een tegendemonstratie van de Moslimbroederschap. 'Na het bloedvergieten gaan we niet onze handen leggen in de handen van degenen die nieuwe martelaren hebben gedood', zei een vooraanstaand oppositieleider over de dialoog van Morsi.

Eerder op de dag toonden aanhangers van de Moslimbroederschap zich tegenover de vijanden van de president al even onverzoenlijk. Bij de begrafenissen van enkele slachtoffers van de straatgevechten maakten sprekers de demonstranten tegen Morsi uit voor 'verraders' en 'hasjrokers'. 'Egypte is islamitisch, het is niet wereldlijk en het is niet liberaal', zong de aanhang. Zij riepen op de slachtoffers te wreken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden