Update

Morsi: aanwijzingen voor bestand Israël-Hamas

Er zijn 'aanwijzingen' dat Israël en Hamas het snel eens kunnen worden over een staakt-het-vuren. Dit heeft de Egyptische president Mohamed Morsi zaterdagavond gezegd. De regering in Caïro bemiddelt tussen de Joodse staat en de radicale Palestijnse beweging.

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Tijdens een persconferentie samen met de Turkse premier Erdogan zij Morsi er 'geen garanties' dat het tot een bestand komt. De Egyptische regering voert intens overleg met zowel Israël als Hamas, aldus het staatshoofd.

Een hoge functionaris van Hamas zei eerder dat zijn beweging aarzelt in te stemmen met een bestand. Hamas twijfelt of er garanties kunnen komen voor de voorwaarden van een staakt-het-vuren.

Delegatie
De Arabische Liga steunt de Egyptische inspanningen om tot een staakt-het-vuren te komen tussen Israël en Palestijnse strijders in de Gazastrook. Dat liet de Liga zaterdag in een verklaring weten. Ook stuurt de Liga een eigen missie naar het door de radicale Hamas-beweging geregeerde autonome gebied.

De delegatie naar Gaza zal bestaan uit ministers van Buitenlandse Zaken en worden aangevoerd door de secretaris-generaal van de Liga, Nabil Elaraby. Volgens Elaraby heeft de missie tevens tot taken 'solidariteit uit te drukken met de Palestijnen'. In een na het overleg uitgegeven verklaring veroordeelt de Liga de Israëlische 'agressie'. De delegatie vertrekt naar verwachting zondag of maandag.

De Egyptische president Mohamed Morsi hield vanmiddag in Caïro besprekingen over de crisis in de Gazastrook met de emir van Qatar Hamad bin Khalifa al-Thani, de Turkse premier Erdogan en Hamasleider Khaled Meshaal. Egypte wil een wapenstilstand afdwingen tussen Israël en de Palestijnen. Een onofficiële wapenstilstand, ook opgezet door Egypte, liep op niets uit.

'Massamoord'
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei zaterdag dat Israël verantwoordelijk is voor de 'massamoord' en dood van de kinderen die tijdens de luchtaanvallen op de Gazastrook zijn omgekomen. Hij zei dit in een toespraak in de Egyptische hoofdstad Caïro. Erdogan staat bekend om zijn kritische houding ten aanzien van Israël.

De Amerikaanse president Barack Obama had zaterdag telefonisch contact met Erdogan en vroeg hem hoe de VS en Turkije een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het conflict. Washington zoekt een diplomatieke oplossing en wil het conflict 'de-escaleren', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

De vijandigheden tussen Israël en de Palestijnen zijn weer in alle hevigheid losgebarsten, nadat Israël woensdag een hoge Hamas-leider liquideerde, als reactie op de vele raketten die vanuit de Gaza-strook op Israël worden afgevuurd.

Tel Aviv
In de Israëlische stad Tel Aviv ging zaterdagmiddag opnieuw het luchtalarm af. Er klonk een zware explosie en er waren rookwolken te zien boven de stad, aldus ooggetuigen. Mensen renden in paniek naar schuilplaatsen.

Volgens de Israëlische radio werd het projectiel, dat vanuit de Gazastrook werd afgeschoten, in de lucht onderschept door een anti-raketsysteem. Er zijn geen slachtoffers.

De gewapende vleugel van de Palestijnse Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanval. De stad is sinds enkele dagen doelwit van militante Palestijnen die de raketten afvuren. De afgelopen dagen waren al drie projectielen in de buurt van Tel Aviv neergekomen.

In de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook viel zaterdagmiddag een dode tijdens een Israëlische luchtaanval. Het dodental onder Palestijnen als gevolg van de Israëlische aanvallen van de afgelopen dagen is opgelopen tot zeker 45. Dit is zaterdag vernomen van medische diensten in de Gazastrook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden