Morrende achterban kiest toch voor Maas

De beoogde voorzitter was er niet en van de stemprocedure klopte geen hout, vond menigeen, maar er is sinds zaterdag toch een officieel bestuur van de LPF...

Van onze verslaggever

Waar is Ed Maas? Het is zaterdag de centrale vraag op het tweede partijcongres van de Lijst Pim Fortuyn in de Utrechtse Jaarbeurs. De man die zich door de achterban officieel tot partijvoorzitter wil laten kronen, heeft een onmiskenbaar talent zichzelf met mysterie te omgeven.

De Haagse vastgoedondernemer en multimiljonair doneerde eerst enkele tonnen aan de partij zonder zichzelf bekend te maken, en vervolgens liet hij zich tot interimmanager benoemen zonder enige inspraak van de leden en zelfs vandaag, nu hij zich officieel tot partijvoorzitter wil laten kronen, is hij in geen velden of wegen te bekennen.

Over zijn motief verschillen de meningen. 'Familie-omstandigheden', zeggen sommige LPF'ers. 'Gewoon een weekje vakantie op Tenerife', weten anderen.

Maas' afwezigheid veroorzaakt hoe dan ook verontwaardiging onder de zevenhonderd congresgangers. 'Als je zo graag voorzitter wilt worden, kun je op z'n minst komen uitleggen wat je plannen zijn met de partij', zegt Ysbrand van de Krieke, provinciaal LPF-bestuurder te Noord-Holland. 'Maas kan zich niet blijven verschuilen.'

Dat geldt volgens veel LPF'ers ook voor de Tweede-Kamerfractie, die alom de schuld krijgt van de malaise waarin de partij verkeert. 'Ik denk dat ik namens de partij spreek als ik zeg dat de fractie weg moet', zet provinciaal bestuurder P. Stolker (Zuid-Holland) 's morgens vroeg al de toon. 'En dan bedoel ik dus de héle fractie. Ze hebben het met z'n allen verschrikkelijk verziekt.' De meeste Kamerleden hebben de sfeer kennelijk voorvoeld en laten hun gezicht niet zien.

Zij besparen zich daarmee de urenlange strijd om de samenstelling van het partijbestuur. Behalve Maas zijn nog 39 LPF'ers kandidaat.

In de zaal - die op last van Maas voor de 'pottenkijkers van de pers' hermetisch gesloten blijft - mogen zij zichzelf en hun plannen presenteren. Per persoon hebben ze twee minuten de tijd. Daarna gaat onverbiddelijk een kookwekkertje af.

'Schandalig en unfair', vinden enkele kandidaten na afloop, temeer daar fractievoorzitter Mat Herben meer dan tien minuten de tijd neemt om een lans te breken voor Maas en zijn assistenten in het interimbestuur: Oscar Hammerstein, Ruud Both en Ton van Dillen.

Daar komt nog bij dat de namen van deze vier in koeienletters staan vermeld op het stembiljet, waar de 36 anderen genoegen moeten nemen met een bescheiden vermelding.

Voor kandidaat Martin Kievits is het reden zich terug te trekken. 'Het is weer allemaal zo kneuterig en amateuristisch geregeld. Met democratie heeft het helemaal niks te maken.'

Maar de opzet slaagt: ondanks al het gemopper worden Maas en consorten met overmacht van stemmen het eerste officiële bestuur van de LPF. Even eensgezind doen de leden een beroep op minister Hilbrand Nawijn om lijsttrekker te worden. Die lijkt daar wel zin in te hebben, maar hij beslist pas volgende week.

De grote verrassing van de dag is de nieuwe adviseur van het bestuur: Marten Fortuyn, de oudste broer van Pim. Fortuyn heeft zich spontaan in Utrecht gemeld, omdat hij zich zorgen maakt over de toekomst van de partij. 'Ik ben 59 jaar oud, ik heb veel ervaring in het bedrijfsleven en ik ben een goed analyticus. De rust moet hersteld worden. Daar hoop ik aan mee te kunnen werken.'

Let wel: Marten zal zich niet met de politiek bemoeien, want daar heeft hij geen verstand van. De LPF moet dus niet denken dat de nieuwe Pim zich bij de partij heeft gemeld.

'Ik ben geen Pim en ook geen kopie van Pim, maar ik wil wel zijn erfenis oppakken. Onze 1,6 miljoen kiezers verdienen het dat met die erfenis goed wordt omgegaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden