Morren over peilingen, partijleider en boom

De Britse Conservatieven zijn in verwarring. Sinds Gordon Brown aan de macht is, gaat het in de peilingen bergafwaarts met de Tories....

Gert-Jan van Teeffelen

Maar het gezag van de veertiger brokkelt snel af. De rechtervleugel van de partij mort over de gematigde koers van Cameron, en niet iedereen is gelukkig met het groene imago dat de Tories sinds vorig jaar proberen uit te stralen.

Zo werd het partijlogo, de blauwe ‘fakkel van de vrijheid’, verruild voor een groene boom. De eik, die kracht en groei moet uitstralen, vervulde oudgedienden met afschuw. Zo sprak Lord Tebbit van ‘een stronk broccoli’, een ander hield het op ‘het werk van een 3-jarige’. De slogan van de partij veranderde in ‘Vote blue, go green’.

Groot was dan ook de ophef toen William Hague, voormalig Tory-leider en nog altijd een prominent Lagerhuislid, deze week een toespraak hield tegen het nieuwe EU-verdrag: het decor was een levensgrote blauwe, dus niet groene boom.

Is hier sprake van een ommezwaai? Geenszins, zegt een woordvoerder van de partij. ‘Het was altijd al de bedoeling dat meerdere kleuren gebruikt zouden kunnen worden.’

De rel over de blauwe eik komt evenwel op een nogal toevallig moment. De kritiek op Cameron stapelt zich op, niet alleen van rechterzijde. Een van de grootste donateurs, Tom Cowie, keerde zich deze week van de partij af. De ere-president van vervoersbedrijf Arriva stortte eerder een miljoen euro in de Tory-kas. Volgens Cowie is Cameron ‘arrogant’, en te veel een exponent van Eton, de eliteschool waar hij naartoe ging.

De eigenzinnige partijleider laat zich echter niet van de wijs brengen. Eerder dit jaar moest hij een windmolen van zijn dak halen na klachten van zijn buren. Hij heeft intussen een nieuwe aanvraag ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden