Volkskrant AvondVrijdag 11 september

Moria was de hel. Toen kwam de brand. ‘Ik krijg spijt van onze zoektocht naar beter leven’ | Merlijn Kamerling over zijn vader Antonie: ‘Ik schaamde me’

Redactie
Vluchtelingen in het door brand verwoeste Moria. Beeld  Nicola Zolin
Vluchtelingen in het door brand verwoeste Moria.Beeld Nicola Zolin

Nieuws

Spijt van een zoektocht naar beter leven
Moria was de hel. Deze week bleek dat het nog erger kon. Mensen slapen al dagen op het asfalt, delen een dekentje of wat rijst. ‘Deze baby is Made in Moria. Laat het gezond geboren worden, geef ons een kans op een normaal leven.’

Live - Rutte: strenger handhaven in steden met veel besmettingen | Horeca Nijmegen kan hulp vragen
Het aantal besmettingen in Nederland neemt met name onder twintigers toe. Ook elders in Europa verslechtert de situatie. Zo staat het reisadvies voor meerdere delen in Frankrijk nu op ‘oranje’. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Westerse diplomaten ‘bewaken’ Belarussische schrijver en Nobelprijswinnaar Aleksijevitsj in haar huis
De Belarussische schrijver en Nobelprijswinnaar Svetlana Aleksijevitsj wordt voortdurend ‘bewaakt’ door westerse diplomaten, onder wie de Nederlandse zaakgelastigde Erik-Jan van Oosterhout. Dat bevestigde minister Blok van Buitenlandse Zaken na afloop van de ministerraad.

Nertsenfarm blijkt bubbelende snelkookpan voor corona
De corona-uitbraak op de nertsenboerderijen van Brabant, Limburg en Gelderland was veel heftiger dan tot dusver bekend. Niet enkele, maar zeker 66 werknemers en eigenaars moeten er besmet zijn geraakt door hun nertsen, van wie een flink aantal rechtstreeks.

Hartschade topsporters na corona-infectie, onderzoek onder meer patiënten volgt
Onderzoek onder een kleine groep Amerikaanse topatleten levert nieuwe aanwijzingen dat het coronavirus het hart kan beschadigen. Bij 4 van de 26 besmette atleten was sprake van een ontsteking van de hartspier, terwijl zij geen of nauwelijks coronaklachten hadden.

Omdat de laboratoria de testen niet aankunnen worden slechts 3 van de 7 lanen van de teststraat in Roosendaal gebruikt Beeld Marcel van den Bergh
Omdat de laboratoria de testen niet aankunnen worden slechts 3 van de 7 lanen van de teststraat in Roosendaal gebruiktBeeld Marcel van den Bergh

Aanraders

Wijzen naar elkaar in de corona-aanpak: een bestuurlijk gat dat zich niet vult met regie maar met onbegrip
Het coronavirus leeft op, maar een testafspraak is niet te maken. Na het crisisregime zijn we in een stadhouderloos tijdperk beland: iedereen wijst naar elkaar.

Directeur van noodlijdend Artis: ‘Natuurbehoud is zelfbehoud’
Dierentuin Artis kan vanwege covid-19 slechts op halve kracht draaien en koerst af op een verlies van 10 miljoen euro. Zelfs met overheidssteun lijken bezuinigen onvermijdelijk. ‘We staan onder enorme druk’, zegt directeur Rembrandt Sutorius. De coronacrisis bewijst volgens hem juist dat Artis ‘relevanter dan ooit’ is.

Die vrouwen van Belarus – hun dapperheid gaat de geschiedenisboeken in
De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: de vrouwen van Belarus.

De verslaafde arts die verslavingsarts werd: ‘Het zou zoveel uitmaken als artsen tevoorschijn durven komen’
Artsen raken bovengemiddeld vaak verslaafd. Anesthesioloog Audrey Beckers overkwam het ook en besloot na haar herstel collega’s te gaan helpen –­ ook door er openlijk over te praten.

Waarom de hoogste staatsschuld aller tijden geen enkel probleem is
In een briljant boek betoogt econoom Stephanie Kelton waarom de hoogste staatsschuld aller tijden geen enkel probleem is. The Deficit Myth heeft alles in zich om een klassieker te worden.

Merlijn Kamerling over zijn vader Antonie: ‘Voor veel mensen was hij een idool, ik schaamde me juist voor hem’
Na de zelfdoding van acteur Antonie Kamerling wilde zijn zoon Merlijn Kamerling (21) tien jaar lang niets over zijn vader weten. Tot hij besloot op zoek te gaan naar wie zijn vader eigenlijk was. ‘Het was een opluchting om te horen dat mijn vader net zo zoekende en onzeker was als ik.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden