Morgenavond wordt alwéér iemand tot slimste gekroond

Morgenavond wordt alwéér iemand tot slimste mens gekroond. En dat met vragen over zinloze trivialiteiten.

'En dan is morgenavond dus de finale van het elfde seizoen van De Slimste Mens. Tja. En het feit dat het nu juist het elfde seizoen is, maakt die titel natuurlijk op zijn minst arbitrair - of zeg maar gerust volkomen stompzinnig, want op het moment dat je een overtreffende trap gebruikt in combinatie met een enkelvoudsvorm, zoals hier dus is gebeurd, kun je onmogelijk meerdere seizoenen maken. Dus die titel, die deugt al niet.

Komt bij dat het een quiz betreft en het is algemeen bekend dat quizzen van al het buitengewoon stompzinnigs dat de televisie doorgaans te bieden heeft met grote voorsprong het allerstompzinnigste zijn. Het idee dat je de slimheid - trouwens sowieso een klotewoord, 'slim' - zou kunnen meten met een setje vragen over voornamelijk totaal zinloze trivialiteiten, is in wezen natuurlijk bonafide krankzinnig. Maar goed, allee, dat programma heet nu eenmaal zo en mensen in Nederland vinden het kennelijk leuk, want hoewel zaken als kijkcijfers op mij niet de minste invloed hebben - bij het ontbijt controleren of er de vorige avond naar je gekeken is, is natuurlijk van een peilloze treurigheid - is het op zichzelf een vrij eigenaardige zaak dat er dagelijks meer dan een miljoen mensen direct na het NOS Journaal de tv een kanaaltje verzetten om naar een vitale bejaarde te kijken die in het wilde weg vragen stelt over de meest wonderlijke kletskoek, en dan ook nog aan mensen die bekend worden verondersteld, maar die op mij toch vooral een buitengewoon gemiddelde indruk maken, terwijl bij mij bij de uitdrukking 'Bekende Nederlander' toch al gauw het beeld oprijst van de onvermijdelijke halvegaren die daarvoor moeten doorgaan.

Onbeschrijflijk ongemakkelijk

Dus toen er dit jaar een handjevol niet-bekende types aan die quiz kwam meedoen, was ik vaak na vijf minuten al vergeten welke malloot er bekend was en welke niet. Dat hele experiment had natuurlijk iets onbeschrijflijk ongemakkelijks, dus goddank gingen ze snel weer gewoon verder met het stellen van vragen aan mensen waarvan kennelijk alleen ik nooit eerder had gehoord.

Het meest idiote aan die hele vragenstellerij is natuurlijk dat het programma op geen enkele manier aan kracht lijkt in te boeten. Ook dit jaar is het weer alleraardigst, met name als, zoals de laatste afleveringen het geval was, de kandidaten veranderen in nerveuze kereltjes en zich af en toe eens lekker laten gaan. Want dat is natuurlijk een onmiskenbaar voordeel van zo'n finaleweek: de kneusjes zijn eruit.

Weet u trouwens wat ik met voorsprong het boeiendste onderdeel vind van die hele vertoning? Dat is die service tussen al die vragen en antwoorden, die in wezen niet veel meer zijn dan een hoop eenvoudig te behappen lulkoek, met totáál onbegrijpelijke fotocollages waaruit een spreekwoord gedestilleerd moet worden, of filmpjes met de grootst mogelijke onzin. Die man, in die stoel, die af en toe wordt geraadpleegd om iets behartigenswaardigs te zeggen, ja, die vind ik wel aardig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden