Morgen reizen, het blijft een gok door sneeuw en gladheid

AMSTERDAM - Honderden strooiwagens en sneeuwschuivers hebben vandaag voor het overgrote deel de autosnelwegen in Nederland sneeuwvrij gekregen. De zware sneeuwval van de afgelopen dagen leidde in het weekeinde tot de nodige problemen op zowel de wegen als het spoor. Van en naar Utrecht CS reden vandaag urenlang geen treinen.

ANP
Het verkeer op de A13 van Den Haag naar Rotterdam heeft zaterdagnacht last van hevige sneeuwbuien, waardoor de auto's stapvoets moeten rijden. Beeld anp
Het verkeer op de A13 van Den Haag naar Rotterdam heeft zaterdagnacht last van hevige sneeuwbuien, waardoor de auto's stapvoets moeten rijden.Beeld anp

Oorzaak van de verstopping bij Utrecht CS waren defecte treinen langs verscheidene perrons. Veel reizigers moesten om die reden een omleidingsroute nemen. Halverwege de middag kwamen de treinen van en naar Utrecht weer mondjesmaat op gang. In andere delen van het land was de situatie op het spoor beter, al volgden treinen wel een uitgedunde dienstregeling.

Omdat de toestand van het materieel van de NS zorgelijk is, wordt maandag en mogelijk ook dinsdag nog met een aangepaste dienstregeling gereden, meldde een woordvoerder van ProRail. Dat zou toch al gebeuren in verband met de kerstvakantie. De woordvoerder adviseert reizigers om vooraf internet of teletekst te raadplegen. Treinen gaan vaak wel, maar vaak op andere tijden dan gebruikelijk.

Alleen hoofdwegen

Voor automobilisten wordt het maandag vooral moeilijk om hun eigen wijk, dorp of stad uit te komen, omdat in veel gemeenten alleen op de hoofdwegen zout wordt gestrooid of sneeuw wordt geruimd.

Ondertussen hebben ook steeds meer servicediensten van de gemeenten last van de dikke laag sneeuw in straten en op pleinen. In verschillende gemeenten wordt daarom het huisvuil tot nader order niet opgehaald

De meeste autosnelwegen zijn maandagmorgen naar verwachting redelijk goed begaanbaar, al waarschuwt Rijkswaterstaat wel voor verraderlijk gladde weggedeeltes. 'Het kan vooral glad zijn op fly-overs, bruggen en op- en afritten', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Gladheid

Die verraderlijke gladheid ontstaat onder meer doordat het zout nog niet goed is uitgereden, omdat er zondag en zeker in de nacht van zondag op maandag weinig verkeer op de weg rijdt. 'Bij het strooien is het belangrijk dat het verkeer over het wegdek rijdt om het zout te verspreiden. De aanzuigende werking van de banden werkt perfect in zo'n situatie.'

Vandaag zijn er geen snelheidsadviezen boven de wegen aangegeven. Dat gebeurt eventueel maandagochtend wel als de situatie daarom vraagt.

Schiphol

De situatie op Schiphol is sinds zondag sterk verbeterd. Het vliegverkeer komt weer goed op gang. 'We vliegen meer en alle benodigde banen zijn weer in gebruik genomen.' Reizigers met Europese bestemmingen hebben nog last van uitgevallen vluchten omdat een aantal Europese luchthavens vanwege de extreme weersomstandigheden dicht is of gaat sluiten.

In de nacht van zaterdag op zondag sliepen nog tussen de vijfhonderd en duizend reizigers op veldbedden achter de paspoortcontrole op Schiphol. Zij bleven daar in de hoop in de loop van de zondag alsnog naar hun bestemming te kunnen vliegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden