Morgen in Vonk: de Egyptische blogger Maikel Nabil

Morgen in Vonk, het achtergrond- en opiniekatern van De Volkskrant, de Egyptische blogger en activist Maikel Nabil over het misbruik dat in islamitische landen wordt gemaakt van wetten tegen godslastering. Lees hier alvast: wie is Maikel Nabil?

Maikel Nabil Beeld YouTube
Maikel NabilBeeld YouTube

De 27-jarige Maikel Nabil is een van de bekendste Egyptische bloggers. In het politiek spectrum van Egypte staat hij aan de links-liberale, seculiere kant. In april 2009 richtte hij als pacifist de beweging Nee tegen Dienstplicht op.

Tijdens de volksopstand begin vorig jaar werd hij door de militaire politie opgepakt en mishandeld; na een etmaal kwam hij vrij. Twee maanden later werd hij door een militaire rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens het beledigen van de strijdkrachten en het verspreiden van leugens. Op zijn blog had hij een felle kritiek op de legerleiding gepubliceerd onder de kop 'Het leger en het volk zijn nooit één hand geweest', een ontkenning van een bekende leus van de Tahrir-opstand. Het was het eerste proces tegen een blogger sinds de val van president Hosni Mubarak.

Nabil ging in hongerstaking uit protest tegen zijn straf, die later werd verkort tot twee jaar. Vier maanden lang nam hij alleen water, melk en vruchtensap tot zich. Zijn gezondheid werd zwaar op de proef gesteld. In januari dit jaar kreeg hij gratie ter gelegenheid van de verjaardag van de revolutie, met nog 3.000 gevangenen. Sinds juni verblijft hij in Duitsland.

In 2008 begon Nabil op zijn blog maikelnabil.com. kritische en vaak controversiële artikelen te schrijven. Hij noemt zichzelf atheïst en 'pro-Israël', uit bewondering voor de staat Israël. Tegelijkertijd wil hij herziening van het vredesverdrag met Israël en vindt hij dat de Israëliërs de rechten van de Palestijnen schenden en vrede in het Midden-Oosten frustreren.

In zijn recentste blog, 'Vernietig het Vierde Rijk', schrijft hij over de banden in de jaren veertig tussen nazi-Duitsland en vooraanstaande Egyptenaren, onder wie generaal Anwar Sadat (later president) en de leider van de Moslimbroeders, Hassan al-Banna.

Kijk hier naar Nabils eerste statement na zijn vrijlating:

Kijk hier hoe Maikel Nabil een beroep doet op de solidariteit van Israel:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden