'Morgen besluit over herkapitalisering banken'

Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone aanstaande zaterdag moet een besluit vallen over een al dan niet gedwongen herkapitalisering van Europese banken. Dat zeiden Duitse regeringsbronnen vandaag tegen persbureau Reuters.

Een betoger die vekleed is als de Duitse bondskanselier Angela Merkel staat voor de kanselarij in Berlijn, vandaag. Er wordt Frankrijk en Duitsland gevraagd meer te doen aan armoede en het milieu. © afp

Tijdens de eurotop op zondag moet als het aan de Duitse regering ligt worden gesproken over een eventuele belasting op financiële transacties. Woensdag moet dan een besluit volgen over het verhogen van de vuurkracht van het Europese steunfonds EFSF en over een nieuw steunpakket voor Griekenland.

Er zouden 'geen serieuze meningsverschillen' bestaan over de noodzakelijke versterking van het EFSF. De redenen voor de vertraging in de besluitvorming hierover zijn volgens de Duitse regeringsbronnen technisch van aard.

Begeleiding
De Duitsers lieten doorschemeren in ruil voor nieuwe steun een 'meer permanente begeleiding' te willen van de door de Griekse regering doorgevoerde hervormingen dan tot dusverre het geval is geweest. 'Het systeem waarin de trojka iedere 3 maanden zijn mening geeft veroorzaakt te veel stress', aldus een van de bronnen. Wel vinden de Duitsers dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in elk geval betrokken moet blijven bij het steunprogramma aan Griekenland.

De permanente controle zou wat de Duitse regeringsbronnen betreft overigens niet alleen voor Griekenland van toepassing moeten zijn. Het zou ook moeten gelden voor Portugal en Ierland, de andere landen die noodsteun ontvangen van de EU en het IMF.

Staatsschuld
Volgens de Duitsers moet de Griekse staatsschuld hiernaast terug worden gebracht van meer dan 160 procent van het bruto binnenlands product nu naar 120 procent. Volgens de regeringsbronnen kan pas besloten worden over een eventuele verhoging van private sectorbetrokkenheid bij de Griekse schuldenreductie als het definitieve trojka-rapport over Griekenland klaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden