Morgan Stanley ziet nieuwe zeepbel

AMSTERDAM - De zakenbank Morgan Stanley waarschuwt voor de handel in internetfondsen. Maar zelf verdient de bank stevig aan de beursgang van webbedrijven als Twitter, Google en Facebook.


Nog geen week nadat Twitter naar de beurs ging en de koers door het dak vloog, waarschuwt Morgan Stanley voor een nieuwe internetzeepbel. De prijs van veel fondsen staat volgens de Amerikaanse zakenbank niet in verhouding tot de groei die bij de bedrijven wordt verwacht.


De analisten van Morgan Stanley voorzien dat beleggers hun internetaandelen massaal zullen dumpen als de bedrijven straks tegenvallende kwartaal- en jaarcijfers publiceren.


De toon en de timing van de boodschap van het alarmerende analistenrapport zijn opmerkelijk. Morgan Stanley was een van de banken die vorige week donderdag de beursgang van Twitter begeleidden, waarbij de koers op de eerste handelsdag explodeerde. Morgan Stanley hield er een bonus aan over van 1,7 miljoen dollar.


De zakenbank speelde ook een rol bij de beursintroducties van de 22 webbedrijven op zijn internetlijst, zoals Google, Amazon, LinkedIn en Facebook. De 22 fondsen zagen dit jaar hun koers met gemiddeld 57 procent stijgen, tegen 28 procent voor de Nasdaq, de index van de schermenbeurs waarin technologiebedrijven sterk vertegenwoordigd zijn. De gemiddelde koers-winstverhouding (koers van het aandeel gedeeld door de winst per aandeel) van de 22 bedrijven ligt volgens Morgan Stanley nu op 14, terwijl die ratio de afgelopen zeven jaar rond de 11 schommelde.


'Wij denken dat de groei moet versnellen om de recente prijzen te rechtvaardigen', signaleert analist Scott Devitt van Morgan Stanley. De markt is in zijn ogen te klein om alle internetbedrijven meer omzet en meer winst te bezorgen.


Devitt en zijn team gaan niet zover dat ze de klanten van de bank adviseren om zich snel uit alle internetfondsen terug te trekken. Ze hebben hun aanbeveling van 'in-line' slechts verlaagd naar 'aantrekkelijk'. Dat laatste betekent dat de prijs van het gros van de internetaandelen binnen twaalf tot achttien maanden meer naar het marktgemiddelde zullen gaan, in plaats van dat ze de markt verslaan.


De analisten zijn overigens nog altijd positief over grotere jongens als Priceline, eBay, Google, Amazon, Facebook en LinkedIn, maar ook over kleinere partijen als Groupon en Pandora. Google is door Morgan Stanley van de 'Best Idea'-lijst gehaald (een soort ereloge van talentvolle ondernemingen) omdat een aantal groeifactoren voor het Californische bedrijf zouden zijn uitgewerkt. Maar ook hier geeft de bank geen verkoopadvies.


De sombere vergezichten over de sector vormen geen beletsel voor Morgan Stanley om andere starters bij hun beursgang te begeleiden. De zakenbank is volgens het persbureau Reuters betrokken bij de notering van Box, een specialist in online-opslag. Het bedrijf in Los Angeles, opgericht in 2005, biedt gebruikers 'bergruimte' voor bestanden op internet.


Box wil in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs en hoopt een half miljard dollar op te halen. Dat zou ook het overnamebod zijn geweest van het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix Systems op het bedrijf, dat door de oprichters werd afgewezen.


Afgaande op particuliere investeringen is Box 1,2 miljard dollar waard. Box opereert in een markt met veel concurrenten. Daarvan is de bekendste Dropbox, waarvan de waarde op 4 miljard wordt geschat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden