Mores en grote maten

Ook voordat verzekeraar Vie d'Or een jaar geleden omviel, ging het al slecht met de inmiddels failliete tussenpersoon Alexander & Cooke....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze verslaggever

Geert-Jan Bogaerts

AMSTERDAM

Antonisen en Van Dun meldde bij die gelegenheid ook geen accountantsverklaring 'op continuïteitsbasis' te kunnen afgeven. Er was een negatief eigen vermogen van 850 duizend gulden. Bovendien had de directie nog eens 810 duizend gulden aan het bedrijf onttrokken, zo blijkt uit de brief van de accountant. Die vond dat 'gegeven de situatie volstrekt onbegrijpelijk'.

En dan telde Antonisen en Van Dun niet eens de privé-uitgaven van directeuren/aandeelhouders Deelstra en Van der Linden mee. Met een credit-card op naam van Alexander & Cooke deed de directie in januari vorig jaar voor bijna 14 duizend gulden aankopen bij Lloyds Jewellers in New York.

Deelstra, kennelijk groot gebouwd, was vaste klant bij G & G Special Sizes in Amsterdam, een tamelijk exclusieve kledingzaak voor de grote maten. Duizenden guldens heeft hij er uitgegeven, zo blijkt uit de credit-cardafschriften. Maar hij bevindt zich in goed gezelschap, zegt directeur Lammerts van G & G: 'Ook meneer Vonhof uit Groningen is klant bij ons. En Barend Biesheuvel, de vroegere premier. Een nogal lange man, ziet u.'

Maar goed, die privé-uitgaven zijn waarschijnlijk nog de minste zorg van curator A. Rigters van Alexander & Cooke. Die is nu aan het bekijken, zegt hij, of hij Deelstra, Van der Linden of andere betrokkenen aansprakelijk kan stellen voor het faillissement, om zodoende nog wat in de wacht te slepen voor de schuldeisers.

Overigens neemt Rigters het op voor Deelstra en Van der Linden: 'Het kan best zijn dat Deelstra en Van der Linden een rekening-courant onderhielden met hun eigen bedrijf. Dat zou die privé-uitgaven verklaren.'

Maar doet de brief van accountant Antonisen en Van Dun dan niet anders vermoeden? 'Daar heeft u wel gelijk in', aarzelt Rigters. 'Maar volgens mijn gegevens had Alexander & Cooke een andere accountant. Ik ga het uitzoeken.'

Rigters heeft een beetje gelijk: Antonisen en Van Dun waren vanaf september vorig jaar geen accountant meer. Zij werden door Deelstra en Van der Linden aan de kant gezet. Een oude bekende kwam in beeld: LDP Financial Group, die ook al begin jaren negentig de administratie deed voor Alexander & Cooke. Het wereldje is klein, want Deelstra en Van der Linden zijn de baas bij LDP.

Rigters wil wel iets anders rechtzetten. Deelstra en Van der Linden hebben in totaal weliswaar 2,4 miljoen gulden overgemaakt aan de stichting Finobes, waar zij zelf de scepter zwaaiden. Maar dit geld is later keurig overgemaakt naar Vie d'Or, en is dus niet verdwenen naar Curaçao, zoals een oud-werknemer vorige week nog zei. Van de 2,4 miljoen is vier ton met goedkeuring van Vie d'Or achtergebleven in Finobes, meldt Rigters.

Van der Linden heeft inmiddels een nieuwe baan gevonden bij De Rendenburgh, dat net als Alexander & Cooke kantoor houdt te Nieuwegein. En net als Alexander & Cooke is ook De Rendenburgh actief in de verkoop van verzekeringen.

Interessant is het verleden van De Rendenburgh. Vroeger heette het Baseware, en was het in handen van HCS Beheer, het failliete Bossche automatiseringsbedrijf. Nu is het volledig van Olden, zo blijkt bij de Kamer van Koophandel. Maar in de markt gaan geruchten dat de familie Hak ('u moet de groenten van Hak hebben') feitelijk achter De Rendenburgh zit. Olden was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden