Morele schizofrenie

PETER MIDDENDORP

Wielrennen is bedrog met een beetje fietsen. Als Wesley Sneijder tegen Italië in eigen doel zou schieten om zijn Inter-teamgenoten een plezier te doen, zouden verslaggevers de vinger opsteken, maar als Australië en Oostenrijk tijdens de olympische wegrace hun Engelse Sky-collega's helpen, vinden wielervolgers alles 'schitterend' en 'fenomenaal'.

In het wielrennen is bedrog normaal. Gewoon. Breukink bood Langeveld een Rabo-contract als hij Boogerd een NK liet winnen. Dag één schrijft De Telegraaf over niet-traceerbare doping, dag twee over de 'wetenschappelijke aanpak' van team Sky - 'Ze tellen de wattages!' - maar op dag drie wordt puntje niet bij paaltje gebracht.

Ploegen die alles winnen in het voorjaar, zakken compleet weg in de zomer - signaaltje gehad dat ze hun doping toch kunnen traceren? Tijdens de Tour bewezen Voeckler en Pinot dat renners helemaal geen hersteltijd nodig hebben.

Het hoort erbij. Wie dat niet begrijpt, is geen echte wielervolger. Alleen de echte echten begrijpen hoe het zit. Een bekende wielervolger: 'Wielrennen is geen sport en geen spelletje. Het is zo veel meer dan dat. Net als in het echte leven is alles te koop.'

Ik wist het ergens wel. Ik was altijd een liefhebber op afstand. Sinds ik er twee seizoenen bovenop zit, sleepte ik de argwaan achter me aan, maar veel sterker groeide daaroverheen de wielerliefde. Nu heb ik met de olympische wegrace van zaterdag vermoedelijk mijn laatste koers van begin tot einde gezien.

Vinokoerov en Uran reden samen op de finish af. Even overlegden zij. Daarna ging Uran opzichtig naar achteren zitten kijken, sprintte 'Vino' naar de overwinning en beeldde Uran uit dat hij zichzelf een uilskuiken vond.

In het commentaarhokje van de NOS leidde het bedrog tot enige morele schizofrenie en een poging tot zelf- en kijkersbedrog. Herbert Dijkstra: 'Dus jij denkt dat hier...?' (de overwinning wordt gekocht, pm) Mart Smeets: 'Ja, ik denk dat hier...' D.: 'Net als met Luik-Bastenaken-Luik? (Een Zwitsers weekblad bewees dat Vino LBL in 2012 voor 100 duizend euro van Kolobnev kocht, pm) S.: 'Nee, die heeft Vino met eigen benen gewonnen.' D.: 'Ondanks de cheque van 100 duizend euro die bij Kolobnev is gevonden?' S.: 'Dat hoort gewoon bij het fietsen.' Na enig innerlijk overleg zei Smeets: 'Dit zijn wel de Spelen, hè? Je mag het nooit hardop zeggen, want je kunt het niet bewijzen.' D.: 'Nee, nee.' Hierna schakelden de heren hun kennis uit, en die van ons. S.: 'Dat Uran zich in zo'n race toch zo laat verrassen!' D.: 'Ongelooflijk, ongelooflijk.' S.: 'Wat zal die vannacht slecht slapen...'

Misschien is bedrog alleen maar een ethisch colletje waarop iedere beginnende wielerliefhebber verzuurt, misschien ziet alles er aan de andere kant van de top een stuk zonniger uit en vind je daar je wielerhart terug. Vandaag zou ik de sport het liefst twee weke Hollandse kadetjes laten zien, vandaag denk ik: wie zich dit laat aanleunen, is medeplichtig en niet goed wijs.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden