Moreel failliet

NA een periode van betrekkelijke afzijdigheid lijken de Verenigde Staten weer meer belangstelling te krijgen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. De Amerikaanse vice-president Cheney brengt binnenkort een bezoek aan de regio....

De vraag is of deze initiatieven in de eerste plaats voortkomen uit bezorgdheid over het nog steeds escalerende geweld, of dat zij een onderdeel vormen van de voorbereiding van een militair optreden tegen Irak. Dit doet niets af aan het feit dat de VS nog altijd het instrumentarium in handen hebben om het conflict los te wrikken. Eén telefoongesprek met minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell was een paar dagen geleden voldoende om premier Sharon te doen besluiten de bewegingsvrijheid voor de Palestijnse leider Arafat te vergroten.

Er zijn niet nog meer doden nodig om duidelijk te maken dat het beide partijen zonder hulp en druk van buitenaf niet zal lukken uit de vicieuze cirkel van wraak en vergelding te ontsnappen. Dat brengt een oplossing niet meteen dichterbij, maar nog gevaarlijker is wanneer het beeld dreigt te ontstaan van een conflict dat per definitie onoplosbaar is. En waarin beide partijen evenveel schuld hebben en van de een daarom niet meer mag worden geëist dan van de ander. Het kan in zo'n geval geen kwaad, zoals oud-minister Van den Broek zondag deed in het tv-programma Buitenhof, te wijzen op de belangrijkste oorzaak van de Palestijnse terreur: de nu reeds bijna 35 jaar durende Israëlische bezetting. Het vormt geen excuus voor het doden van onschuldige burgers. Het betekent wel dat het van Israëlische kant een illusie is te denken dat het Palestijnse verzet tegen deze bezetting, en de daarmee gepaard gaande onderdrukking en vernedering, ooit met geweld zal kunnen worden gesmoord.

Het opgeven van de bezetting zal niet automatisch vrede brengen. Er zijn Palestijnse terreurgroepen die welke vredesregeling dan ook afwijzen. Waar Israël hierin mede een excuus vindt om de bezetting te continueren, is het aan de buitenwereld om Israël voor te houden dat een volk dat een ander volk onderdrukt nooit vrede zal kennen.

Bij het opvoeren van de druk om Israël te dwingen de werkelijkheid onder ogen te zien, mag Europa zich niet achter de VS blijven verschuilen, al blijft een gezamenlijk optrekken de voorkeur verdienen. Het moment lijkt aangebroken dat niemand stilzwijgend kan blijven toezien hoe Israël zich dagelijks meer en meer moreel corrumpeert. Een democratische staat die terreur slechts met terreur bestrijdt, stevent onherroepelijk af of op zijn eigen morele failliet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden