Moralistische toneelverfilming

'Voor moralisten is in een galerie geen plaats.' In grote letters staat de tekst op de muur van een afstudeertentoonstelling....

RO

The Shape of Things is een verfilming van een toneelstuk dat LaBute drie jaar geleden schreef over een man die onder de invloed van zijn nieuwe vriendin een gedaanteverwisseling ondergaat. De filmversie heeft dezelfde cast als de theaterpremi, en verraadt de toneelachtergrond in alle scs.

De film bestaat bijna helemaal uit tweegesprekken. In de opening ontmoet Adam, een verlegen suppoost in een museum, Evelyn, een knappe kunststudente die werkt aan een groot project, maar eerst een standbeeld wil vandaliseren. Adam krijgt haar telefoonnummer, gaat al snel een relatie aan, en de verandering kan beginnen. Hij verliest gewicht, zijn ribfluwelen jas gaat de deur uit, zijn bril maakt plaats voor contactlensen.

Het is een ontwikkeling die door Philip en Jenny, zijn enigevrienden, met verbazing en enige ongerustheid wordt bekeken, al kunnen ook zij de akelige afloop van de verhouding niet voorzien.

Dat naargeestige slot is de essentie van The Shape of Things; het is het moment dat de film de schijn achterlaat een gewone, prettige komedie te zijn, en LaBute hardhandig afrekent met de oppervlakkige relaties. Subtiel kan de ontknoping niet worden genoemd, wel behoorlijk effectief.

Teleurstellender zijn de eendimensionale karakteriseringen van de vier hoofdpersonen. Philip is macho en Jenny is volgzaam. Adam blijft een sukkel, en Evelyn is een postmoderne variant op het vrouwelijke gevaar dat mannen in film noirs bedreigde. DS A Labyrinth of Time 1Frank Scheffer Tweewintig jaar werkte regisseur Frank Scheffer aan zijn documentaire over de Elliott Carter, de belangrijkste Amerikaanse componist van de twintigste eeuw. Het resultaat is een unieke toegang tot een muzikaal oeuvre.

2Naomi Kawase Posch, spiritueel en wonderschoon drama over een gezin dat moet zien te leven met de dood van een kind. Mille Mois 3Faouzi Bensaidi Speelfilmdebuut van de Marokkaanse regisseur Faouzi Bensaidi. Hij vertaalde zijn jeugdherinneringen in fraaie, weemoedige beelden. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Alfonso Cuarriezelig derde Potter-deel, waarin Sirius Zwarts, die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Harry's ouders, is ontsnapt. Het vermoeden bestaat dat hij het nu op de tovenaarsleerling zelf heeft gemunt.

Twentynine Palms 5Bruno Dumont Ongemakkelijke, opzettelijke onaffe en onduidelijke roadmovie over een Amerikaanse man en een Oost-Europese vrouw, die zich onledig houden met ruzien neuken. In Oranje 6Joram L Ontroerende familiefilm over een jongetje dat er van droomt in het Nederlands elftal te spelen. Dan zijgt zijn vader langs de lijn in elkaar.

The Return 7Andrej Zvyagintsev Duister-diepzinnige bespiegeling over een vader die na twaalf jaar vanuit het niets terugkeert in het leven van zijn vrouw en twee zonen.

www.volkskrant.nl/cinema interviews met Matteo Garrone en Hany Abu-Assad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden