Moralistische engelbewaarder leest sukkelige inbreker de les

THEATER In de voorstellingen van de Vlaamse theatermaker Peter de Graef schuift bijna altijd een beschermengeltje aan. Neem de podiumbreed gefilmde cupido in Iets over de liefde* (2005), of de vertelengel in Henry (1997) die een krankzinnige verhaalconstructie tot een poëtisch geheel breit....

Annette Embrechts

In zijn nieuwste tekst Sukkels, geschreven en geregisseerd in opdracht van Huis aan de Amstel, stelt de engelbewaarder zichzelf openlijk voor. Als een éminence grise, in zilverjurk met glinsterend tule, beklaagt zij zich dat zij als gids alles uit de kast moet halen om de mens in goede banen te trekken. Helaas gebruikt De Graef deze engel Maurice (Lilian Keersmaeker) dit keer erg moralistisch.

Niet alleen krijgt de sukkel Riek, om wie het in deze voorstelling gaat, zijn levensles te zien via een lucide inbrekersdroom, zij pepert hem na afloop nog eens in dat hij verder moet kijken dan zijn eigen snelle, smalle oordeel.

Jammer dat Huis aan de Amstel in deze productie voor volwassenen te maken krijgt met een mindere tekst van De Graef. Als regisseur is hij namelijk wel goed op dreef. Peter van Heeringen knoeit er als druiloor Riek lamlendig op los. Hij vindt een energieke en stoere Tjebbo Gerritsma tegenover zich, als alter ego Bul (alias zijn gedroomde criminele broer).

De inbraak is even realistisch als hilarisch. Tussen kluisjes vol kostbaarheden wisselen de mannen hun diepste twijfels uit. En stuiten ze, naar later blijkt, op de grootste – maar tot dan toe weggestopte – rijkdom van Riek.Annette Embrechts

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden