Morales zwicht voor gewelddadig protest

SANTA CRUZ - Even plotseling als hij begin vorige week had besloten tot een forse verhoging van de benzineprijzen, heeft president Evo Morales van Bolivia vrijdag de maatregel weer ingetrokken. Morales is gezwicht voor felle protesten in het hele land.


Vorige week zondag schrapte de linkse regering van de inheemse president per decreet de jaarlijkse subsidie van 380 miljoen dollar op benzine en dieselolie, waardoor de prijzen aan de pomp bijna verdubbelden. Na vijf dagen vol wilde stakingen en gewelddadige betogingen is Morales op zijn schreden teruggekeerd.


'Deze dagen heb ik de aanbevelingen van de arbeiders begrepen. Gehoorzamend aan de bevolking, herroepen we het decreet', zei de president in een tv-toespraak vrijdag vlak voor middernacht. 'Alles blijft bij het oude. We zullen geen prijsspeculaties dulden.' Morales heeft ook zijn belofte de overheidssalarissen en het minimumloon met 20 procent te verhogen, ingetrokken.


Het benzinedecreet had geleid tot flinke prijsstijgingen in het openbaar vervoer en de levensmiddelensector. De vakbond van buschauffeurs begon vorige week maandag te staken en wijkraden en burgergroeperingen in het hele land hielden felle betogingen. De socialistische president werd door zijn eigen achterban beschuldigd van het nemen van 'neoliberale' maatregelen.


De gewelddadigste protesten vonden donderdag plaats in de armenstad El Alto, dicht bij La Paz, waar vijftien gewonden vielen. Voor deze week stonden nieuwe acties gepland, waaronder een mars van duizenden mijnwerkers op La Paz, wegblokkades in het hele land en een algemene staking van de vervoerssector. Maar die zijn nu afgeblazen.


Het is Morales' grootste politieke nederlaag sinds hij aantrad in januari 2006. Morales dient nu niet alleen een alternatieve besparing te vinden, maar zal ook het vertrouwen van alle sectoren die zich tegen hem keerden moeten terugwinnen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden