Morales wordt eerste indiaanse president van Bolivia

De socialist Evo Morales heeft de presidentsverkiezingen van Bolivia gewonnen. Hij wordt de eerste indiaanse president van Bolivia...

ANP

Volgens de laatste peilingen heeft Morales meer dan 50 procent van de stemmen behaald. Zijn opponent Quiroga, die in 2001 en 2002 al president was, heeft hem gefeliciteerd met zijn ‘goede campagne’.

Morales gold als de grote favoriet. De 46-jarige Aymará-indiaan van de Beweging Naar het Socialisme (MAS) wil een links-nationalistisch beleid gaan voeren en lonkt met zijn programma nadrukkelijk naar de indiaanse achterban. De indianen in Bolivia verkeren nog altijd in een achterstandspositie.

Zondagavond zei Morales dat een nieuw hoofdstuk in de Boliviaanse geschiedenis is begonnen. De socialist, die bekend staat als een bewonderaar van de links-populistische Venezolaanse president Hugo Chávez, wil een eind maken aan de vrijemarktpolitiek.

Ook wil hij de cocateelt legaliseren. De plant levert de grondstof voor cocaïne, maar heeft onder de indianen in Bolivia ook traditionele, legale toepassingen. 'Er is een enorme verantwoordelijkheid om onze geschiedenis te veranderen', zei Morales. 'En met deze verkiezingsuitslag ben ik ervan overtuigd dat de verandering die het Boliviaanse volk wil zal worden gerespecteerd.'

Morales eindigde zijn campagne met een verklaring waarin hij zijn beweging ‘een nachtmerrie voor de Verenigde Staten’ noemde.

Bolivia heeft de twijfelachtige reputatie het minst stabiele land van Zuid-Amerika te zijn. Sinds het land zich in 1825 losmaakte van Spanje zijn er ruim 180 staatsgrepen gepleegd. Sinds 1982 zijn weer burgerpolitici aan de macht, maar blijft het onrustig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden