Morales beëdigd als president Bolivia

In Bolivia is zondag Evo Morales geïnstalleerd als de 65e president van het land. Ten overstaan van tal van internationale leiders legde het nieuwe staatshoofd in de stad La Paz, waar de regering zetelt, de eed af....

Interim-president Eduardo Rodriguez, de voorzitter van het Boliviaanse hooggerechtshof, hield voor de inauguratie een toespraak waarin hij Morales succes toewenste. Daarna was het eerst de beurt aan de nieuwe vicepresident Garcia Linera om de eed af te leggen, gevolgd door Morales.

Morales, die behalve door gepeperde uitspraken opzien baart door zich niets aan te trekken van kledingprotocollen, had een simpel wit overhemd met daarover een vestje aan.

De ceremonie in het parlementsgebouw werd bijgewoond door onder meer de vertrekkende Chileense president Ricardo Lagos en de Spaanse kroonprins Felipe. Namens de Europese Unie was buitenlandcoördinator Javier Solana er. Ook het grote voorbeeld van Morales, de linkse en populistische Venezolaanse president Hugo Chavez was van de partij.

Zaterdag eerden indianen Morales, lid van de Aymarastam, tijdens een serie religieuze ceremonieën in de ruïnes van het historische Tiwanaku. De 46-jarige voormalige lamaherder en cocaboer offerde er zoetigheden, wijn en bloemen aan Pachamama, of Moeder Aarde. In een Incatempel kreeg hij blootsvoets en gekleed als een zonnepriester een staf bezet met goud, zilver en brons. De stok symboliseert zijn leiderschap over de indianen.

Morales, die op 18 december met 54 procent van de stemmen de verkiezingen won, belooft betere tijden voor de arme bevolking van zijn land. De rijke inwoners hopen dat hij stabiliteit zal brengen in het politiek onrustige armste land van Zuid-Amerika.

Tijdens zijn verkiezingscampagne omschreef Morales zich als ‘een nachtmerrie voor de Verenigde Staten’. Zaterdag beloofden hij en de hoogste Amerikaanse vertegenwoordiger in Latijns-Amerika echter samen te werken. Of dat ook geldt voor de Amerikaanse oorlog tegen de drugs werd niet duidelijk.

Morales wil de cocateelt, waar veel arme boeren van afhankelijk zijn, legaliseren. De plant is de grondstof voor cocaïne, maar wordt door inheemse Bolivianen ook gebruikt als medicijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden