Moraalridder Eliot Spitzer blijkt hoerenloper en treedt af

Een machtig man die struikelt over seks en de illusie dat hij niet betrapt kan worden. Diep berouw voor de televisiecamera’s....

Het is langzamerhand een vertrouwd beeld in de Amerikaanse politiek. Televisie-exegeten ontdekten gisteren zelfs een patroon in de parelkettingen en mantelpakjes van de bedrogen echtgenotes. En, klinkt het steevast: het zal niet de laatste keer zijn.

Maar de val van Eliot Spitzer, een grote Democratische belofte die woensdag zijn ontslag indiende als gouverneur van de staat New York, was bijzonder navrant.

Want Spitzer, dat was de ‘sheriff van Wall Street’, die als openbaar aanklager onvermoeibaar achter de malversaties aanjoeg van grootverdieners uit de financiële wereld. Die twee prostitutienetwerken oprolde en daarbij luid waarschuwde voor het kwaad dat dit soort handel aanricht.

Spitzer, dat was de moraalridder die vervolgens beloofde ook de Augiasstal in Albany uit te mesten, de door schandalen geplaagde hoofdstad van de staat New York. Hij werd door 69 procent van de kiezers gesteund in zijn kruistocht. Bij de beëdiging in 2007 sprak hij van de ‘voorpaginaverhalen over schandalen vers in ons geheugen’ en ‘het gevaar dat we het vertrouwen verliezen van degenen die ons hebben gekozen’.

Uitgerekend die Eliot Spitzer is nu ‘klant 9’ gebleken uit het justitieel onderzoek naar het prostitutienetwerk ‘Emperors club VIP’. Het Amerikaanse publiek hoorde deze week dat hij 4.300 dollar uitgaf om aan de vooravond van Valentijnsdag twee uur door te brengen met de uit New York overgekomen call girl ‘Kristen’ in kamer 871 van Washingtons sjieke Mayflower-hotel. De volgende ochtend moest hij in het Congres getuigen over de aandelenmarkt.

De Amerikanen kregen ook te lezen hoe de call girl door haar centrale werd gewaarschuwd dat deze klant er bekend om stond ‘je dingen te vragen die je misschien niet veilig vindt’. ‘Ik heb een manier om daarmee om te gaan’, antwoordde ze. ‘Dan zeg ik: luister kerel, wil je de seks of niet?’

En veel details komen nog naar buiten. Spitzer, die betrapt is omdat zijn bank een verdachte opsplitsing van betalingen aan de autoriteiten meldde, zou het afgelopen jaar acht keer prostituees hebben ingehuurd en daar 15 duizend dollar aan uitgegeven.

Zijn hoogleraar aan Harvard, Alan Dershowitz, betoogde nog dat Spitzer moest blijven. De Amerikanen moesten nu eens leren het privéleven van politici van hun functie te scheiden. Interessante stelling, maar het verkeerde voorbeeld. Wie water predikt en intussen stiekem wijn drinkt, verliest zijn politieke geloofwaardigheid. Op de beursvloer aan Wall Street ging maandag gejuich op toen het nieuws op de schermen floepte. De oppositie in Albany dreigde met een afzettingsprocedure. 70 procent van de New Yorkers vond dat Spitzer moest aftreden.

Na twee dagen aarzeling en onderhandeling met justitie, kondigde hij gisteren alsnog zijn vertrek uit de politiek aan. Hij bood zijn ‘oprechte excuses’ aan alle New Yorkers aan. ‘Het spijt me ten diepste dat ik niet waar heb gemaakt wat van me werd verwacht.’ Zijn vrouw stond bij hem. Ter troost van Dershowitz woedt wél een discussie waarom dat toch steeds moet. Zoals Jay Leno zei: ‘Politicus is het enige beroep waarbij de vrouw van een man die is betrapt met een prostituee naast hem moet staan. Als de man loodgieter was, had hij de bandensporen van de SUV van zijn vrouw op zijn hoofd gehad.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden