MOPPENTROMMEL VAN VERMEEND

GERRIT ZALM en Willem Vermeend zijn de feestneuzen van het kabinet. Hun laatste plan is waarschijnlijk op 1 april geconcipieerd, en stond eergisteren in de krant: werknemers en mensen met een uitkering kunnen binnenkort belastingvrij een pc aanschaffen....

Staatssecretaris Vermeend heeft inmiddels een reputatie opgebouwd door met een hand het belastingsysteem te vereenvoudigen, en met de andere hand nieuwe aftrekmogelijkheden in te voeren. Op de fiets naar het werk? Vermeend is ervoor: dus aftrek! Thuis internetten: dat is ICT, en dus krijg je 2600 gulden cadeau van de fiscus.

Enerzijds wordt er dus een radicaal einde gemaakt aan alle aftrekmogelijkheden, en aan de andere kant komen ze er hap-snap weer bij. Tegenwoordig mag een beroepsmusicus die in een orkest speelt zijn viool niet meer van de belasting aftrekken, maar Vermeend heeft wel een aftrek geïntroduceerd op windmolens.

Ook van zijn hand is de zogenoemde Tante Agaath-regeling: wie geld leent aan jonge startende ondernemers mag de rentekosten aftrekken. Dit complex van nieuwe regeltjes is door de fiscalist Flip de Kam aangeduid als vermeenditis, en het pc-cadeau is er een duidelijk symptoom van.

De tweede mop. Doel van het plan is om de toepassing van de informatie- en communicatietechnologie in Nederland te stimuleren. Maar hoe zou er een verband moeten zijn tussen dit doel en het privégebruik van pc's? Door meer tv te kijken wordt je toch geen Steven Spielberg? En waarom zou overigens de overheid andere informatiedragers, zoals kranten en tv-toestellen, niet fiscaal aftrekbaar maken? Die worden ook gebruikt door mondige burgers om kennis op te doen, en de kans op een toepassing in het downloaden van porno en illegale muziek is bij een abonnement op de Volkskrant lager dan bij een internet aansluiting.

Dit is, net als het idee om alle scholen onder de pc's en internet aansluitingen te bedelven, duidelijk een plan van mensen die zelf niet weten wat je met een pc kunt doen. Die denken dat dat hele ingewikkelde dingen zijn, en dat je dus met steun van de regering thuis moet leren om ermee te werken. Wim Kok dacht twee jaar terug dat chat het Franse woord voor kat was, en Annemarie Jorritsma zal ook niet vaak een bestand hebben gedownload met ftp. Hun achterstand overcompenseren ze met steun voor dit soort plannetjes.

Er komt gelukkig wel een toets op het gebruik! Ik citeer NRC Handelsblad van 19 april: 'Het is de bedoeling dat de belastingvrije computer 'zinnig' wordt gebruikt. Voor werknemers betekent dit dat ze moeten aantonen de pc ook voor hun werk te gebruiken. Voor mensen met een uitkering wordt nog gezocht naar criteria aan de hand waarvan kan worden bepaald of ze in aanmerking komen voor een belastingvrije computer.'

Dat is een hele goeie! Ten eerste die werkende mensen. Er zijn twee mogelijkheden: de ene is dat het hier zal gaan om een serieuze toets. Iedere koekebakker heeft een email adres, maar het enkele feit dat je wel eens op je vrije middag email van je werk leest is niet voldoende. In dat geval zou de maatregel dus sterk in het voordeel werken van de witte-boordenwerkers, en zouden de stratenmakers van Nederland het nakijken hebben, zo lang ze niet virtueel hun klinkers kunnen leggen.

De andere mogelijkheid is dat in feite elke werkende Nederlander 2600 gulden kado krijgt. Hoe zit het dan met de uitkeringstrekkers? Bij werklozen zou je nog kunnen bedenken dat die alleen een pc krijgen als ze er een cursus mee gaan doen, maar hoe toets je het 'zinnig' gebruik door AOW'ers en arbeidsongeschikten? Of zou dit beleid juist gericht zijn op het bevorderen van de tweedeling in de maatschappij, waar Vermeends partijgenoot Melkert zich deze week nog zo over liep op te winden? Voor het vergroten van de inkomensverschillen zijn overigens alle voorstellen van Vermeend gunstig, want een gemiddelde AOW'er zit niet in het hoogste belastingtarief, en krijgt dus niet de 52 procent cadeau die een hardwerkende yup krijgt.

Deze week verweet Melkert Dijkstal op hoge toon dat hij het verschil tussen werkenden en niet-werkenden wilde vergroten. Misschien is het goed dat hij het pc-plan van zijn partijgenoot Willem Vermeend ook nog eens goed bekijkt. Er zijn eigenlijk maar twee manieren waarop het plan vorm kan krijgen: ofwel alle pc's die in Nederland worden gekocht, worden voortaan voor de helft door de overheid betaald (en je bent een dief van je eigen portemonnee als je geen aftrek weet te regelen), ofwel de maatregel komt in hoge mate ten goede aan mensen die een goed betaalde baan hebben. Beide mogelijkheden lijken me niet zo heel erg lollig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden